Spaghetti bolognese z dodatkiem warzyw
Spaghetti bolognese z dodatkiem warzyw
14 stycznia 2020
Parówki w cieście francuskim
Parówki w cieście francuskim
14 stycznia 2020

Składniki:

  • ok. 200 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
  • 1 przecier pomidorowy
  • 1 łyżeczka śmietany 12 lub 18%
  • kilka listków świeżej bazylii
  • mieszanka ziół prowansalskich
  • 2 ząbki czosnku
  • pół łyżeczki papryki słodkiej mielonej
  • 1/3 łyżeczki papryki ostrej mielonej
  • pół łyżeczki pieprzu ziołowego
  • sól
  • 1/3 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego
  • opcjonalnie: przyprawa do mięsa mielonego
  • opcjonalnie: trochę tartego żółtego sera
  • makaron spaghetti

Przygotowanie

1
Mięso mielone usmażyć na niewielkiej ilości oleju lub oliwy. W trakcie smażenia dodać przekrojone ząbki czosnku, sól, pieprz i inne przyprawy do smaku.
2
Gdy mięso będzie gotowe, dodać przecier pomidorowy oraz łyżkę śmietany i posiekane lub całe listki bazylii. Wymieszać i smażyć jeszcze przez chwilę.
3
Zagotować wodę na makaron. Dodać trochę soli i parę kropli oleju, żeby makaron się nie sklejał. Czas gotowania według instrukcji na opakowaniu. W trakcie kilka razy zamieszać.
4
Ugotowany makaron i sos nakładać do głębszych miseczek lub na talerz. Z wierzchu można posypać startym serem. Smacznego!
  • Spaghetti bolognese wersja klasyczna
  • Spaghetti bolognese wersja klasyczna

Komentarze są wyłączone.