Krem z mascarpone i masłem orzechowym do tortów, deserów i babeczek

Rurki z ciasta francuskiego z kremem straciatella
Rurki z ciasta francuskiego z kremem straciatella
2021-04-13
Karkówka z grilla w marynacie ziołowej
Karkówka z grilla w marynacie ziołowej
2021-04-14
Idealna propozycja dla wielbicieli mniej słodkich kremów oraz orzechów. Krem na bazie bitej śmietany oraz mascarpone z dodatkiem masła orzechowego wyśmienicie smakuje w połączeniu z bananami, nutellą oraz karmelem. Idealnie równoważy słodycz bezy, a także deserów lodowych.

Składniki:

  • 400 ml śmietanki 30%
  • 300 g serka mascarpone
  • 6 łyżek cukru pudru
  • 6 łyżek masła orzechowego z kawałkami orzechów tzw. „crunchy"

Przygotowanie

kremu z mascarpone i masłem orzechowym

1
Śmietankę 30%, cukier puder oraz serek mascarpone przełożyć do wysokiego naczynia i ubijać mikserem przez ok. 3-4 minuty na dość gęsty, ale nie sztywny krem.
2
Do kremu dodać masło orzechowe. Ubijać dalej mikserem przez ok. 30-60 sekund, aż masa mocno zgęstnieje.
3
Gotowym kremem posmarować blaty tortu lub babeczki. Krem świetnie się nadaje do deserów, muffinek, kruchych babeczek, gofrów oraz rożków waflowych. Bardzo dobrze komponuje się z bezą, a także ciastem posmarowanym nutellą lub kajmakiem. Smacznego!

Komentarze są wyłączone.