Rurki z ciasta francuskiego z kremem straciatella
Rurki z ciasta francuskiego z kremem straciatella
2021-04-13
Karkówka z grilla w marynacie ziołowej
Karkówka z grilla w marynacie ziołowej
2021-04-14
Idealna propozycja dla wielbicieli mniej słodkich kremów oraz orzechów. Krem na bazie bitej śmietany oraz mascarpone z dodatkiem masła orzechowego wyśmienicie smakuje w połączeniu z bananami, nutellą oraz karmelem. Idealnie równoważy słodycz bezy, a także deserów lodowych.

Składniki na krem mascarpone z masłem orzechowym:

  • 400 ml śmietanki 30%
  • 300 g serka mascarpone
  • 6 łyżek cukru pudru
  • 6 łyżek masła orzechowego z kawałkami orzechów tzw. „crunchy"

Przygotowanie

kremu z mascarpone i masłem orzechowym

1
Dobrze schłodzoną śmietankę 30%, cukier puder oraz serek mascarpone przełożyć do wysokiego naczynia i ubijać mikserem przez ok. 3-4 minuty na dość gęsty, ale nie sztywny krem.
2
Do kremu dodać masło orzechowe. Ubijać dalej mikserem przez ok. 30-60 sekund, aż masa mocno zgęstnieje.
3
Gotowym kremem posmarować blaty tortu lub babeczki. Krem świetnie się nadaje do deserów, muffinek, kruchych babeczek, gofrów oraz rożków waflowych. Bardzo dobrze komponuje się z bezą, a także ciastem posmarowanym nutellą lub kajmakiem. Smacznego!

3 Comments

  1. Ola pisze:

    Okropny przepis. Krem się zważył i wylądował w 🚽. Nie polecam. Zmarnowałam czas i pieniądze.

    • Kotek Żarłotek pisze:

      Prawdopodobnie ubijała Pani zbyt długo albo było coś nie tak ze składnikami. Robiłam ten krem kilkukrotnie i nigdy się nie zważył, a świetnie współgra ze słodkimi wypiekami.

    • Kotek Żarłotek pisze:

      Poza tym zwarzonych kremów nie wyrzuca się do kosza. Zawsze warto poszukać sposobu na uratowanie zwarzonego kremu. Jest kilka prostych metod.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.