Rurki z ciasta francuskiego z kremem straciatella
Rurki z ciasta francuskiego z kremem straciatella
2021-04-13
Karkówka z grilla w marynacie ziołowej
Karkówka z grilla w marynacie ziołowej
2021-04-14
Idealna propozycja dla wielbicieli mniej słodkich kremów oraz orzechów. Krem na bazie bitej śmietany oraz mascarpone z dodatkiem masła orzechowego wyśmienicie smakuje w połączeniu z bananami, nutellą oraz karmelem. Idealnie równoważy słodycz bezy, a także deserów lodowych.

Składniki na krem mascarpone z masłem orzechowym:

  • 400 ml śmietanki 30%
  • 300 g serka mascarpone
  • 6 łyżek cukru pudru
  • 6 łyżek masła orzechowego z kawałkami orzechów tzw. „crunchy"

Przygotowanie

kremu z mascarpone i masłem orzechowym

1
Dobrze schłodzoną śmietankę 30%, cukier puder oraz serek mascarpone przełożyć do wysokiego naczynia i ubijać mikserem przez ok. 3-4 minuty na dość gęsty, ale nie sztywny krem.
2
Do kremu dodać masło orzechowe. Ubijać dalej mikserem przez ok. 30-60 sekund, aż masa mocno zgęstnieje.
3
Gotowym kremem posmarować blaty tortu lub babeczki. Krem świetnie się nadaje do deserów, muffinek, kruchych babeczek, gofrów oraz rożków waflowych. Bardzo dobrze komponuje się z bezą, a także ciastem posmarowanym nutellą lub kajmakiem. Smacznego!

10 Comments

  1. Ola pisze:

    Okropny przepis. Krem się zważył i wylądował w 🚽. Nie polecam. Zmarnowałam czas i pieniądze.

    • Kotek Żarłotek pisze:

      Prawdopodobnie ubijała Pani zbyt długo albo było coś nie tak ze składnikami. Robiłam ten krem kilkukrotnie i nigdy się nie zważył, a świetnie współgra ze słodkimi wypiekami.

    • Kotek Żarłotek pisze:

      Poza tym zwarzonych kremów nie wyrzuca się do kosza 🙂 Zawsze warto poszukać sposobu na uratowanie zwarzonego kremu. Jest kilka prostych metod.

    • Anonim pisze:

      Nie wiem co trzeba zrobić żeby najprostszy krem zepsuć

  2. Edyta pisze:

    Jeśli za długo ubija się mascarpone to się zważy. Najlepiej wymieszać łyżką. Ja nie dodaje wszystkiego od razu do jednej miski, tylko ubijam śmietankę z cukrem pudrem, a potem dodaje mascarpone i bardzo krótko mieszam do połączenia składników 🙃

    • Kotek Żarłotek pisze:

      Jeśli chodzi o o śmietankę i mascarpone, najbezpieczniej jest ubijać śmietankę, cukier puder i mascarpone od początku razem 🙂 U nas ta metoda sprawdza się za każdym razem i nie warzy się 🙂 Pozdrawiam i życzę smacznych wypieków!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.