Poncz do nasączenia tortu (woda, cytryna, brandy)
Poncz do nasączenia tortu (1) (woda, cytryna, brandy)
2021-04-27
Poncz do nasączenia tortu (2) (woda, cytryna, cukier waniliowy)
Poncz do nasączenia tortu (2) (woda, cytryna, cukier waniliowy)
2021-04-28
Chlebek bananowy sam w sobie jest przepyszny, ale przełożony kremem z masła orzechowego i masą kajmakową z plasterkami banana oraz polewą czekoladową smakuje wręcz niesamowicie :)

Składniki na ciasto:

  • 3 dojrzałe banany (mogą być całe brązowe)
  • 2 jajka
  • 100 ml oleju rzepakowego
  • 230 g mąki pszennej tortowej
  • 150 g cukru
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • pół łyżeczki soli
  • 10 kropli aromatu waniliowego

Składniki na krem z masłem orzechowym:

  • 330 ml śmietanki 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 5 łyżek masła orzechowego z kawałkami orzechów tzw. „crunchy"

Składniki na polewę czekoladową:

  • 4 łyżki masła
  • 4 łyżki kakao
  • 5 łyżek mleka
  • 4 łyżki cukru

Dodatkowo:

  • 1 duży banan
  • 200 g masy krówkowej kajmak

Przygotowanie

ciasta bananowego z kajmakiem i masłem orzechowym

1
PRZYGOTOWANIE CIASTA: Banany rozgnieść widelcem na gładką papkę. Mąkę wymieszać z solą i sodą. Cukier, olej i jajka ubijać przez kilka minut mikserem na wysokich obrotach. Dodać rozgniecione banany, mąkę wymieszaną z sodą i solą oraz aromat waniliowy. Ubijać mikserem na gładką masę.
2
Papier do pieczenia lekko zmoczyć wodą i pougniatać w dłoniach (będzie łatwiej wyłożyć nim foremkę). Do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia wylać ciasto. Piec w rozgrzanym piekarniku z termoobiegiem w 180 stopniach przez ok. 45-55 minut do tzw. suchego patyczka. Upieczone ciasto wyjąć z foremki i odstawić na kratkę do wystudzenia. Nie wyrzucać papieru do pieczenia, będzie jeszcze potrzebny.
3
PRZYGOTOWANIE KREMU Z MASŁEM ORZECHOWYM: Śmietankę 30%, cukier puder oraz serek mascarpone przełożyć do wysokiego naczynia i ubijać mikserem przez ok. 3-4 minuty na dość gęsty, ale nie sztywny krem. Do kremu dodać masło orzechowe. Ubijać dalej mikserem przez ok. 30-60 sekund, aż masa mocno zgęstnieje.
4
Wystudzone ciasto przekroić wzdłuż na 3 części. Dolny blat włożyć z powrotem do foremki wyłożonej papierem (dzięki temu łatwiej będzie wyciągnąć ciasto z formy), po poskładaniu ciasta to będzie jego górna warstwa. Ciasto posmarować połową masy kajmakowej, a następnie połową kremu.
5
Banana pokroić na plasterki. Połowę plasterków ułożyć na kremie i delikatnie wcisnąć. Położyć drugi blat ciasta (ten, który po upieczeniu był na wierzchu). Posmarować resztą masy kajmakowej oraz kremu. Dodać plasterki banana. Na górę ułożyć ostatni blat ciasta. Schować ciasto na parę godzin do lodówki.
6
PRZYGOTOWANIE POLEWY CZEKOLADOWEJ: Wszystkie składniki przełożyć do rondelka i cały czas mieszając (łyżką lub trzepaczką) podgrzewać na wolnym ogniu. Gdy masa zyska jednolitą konsystencję, a cukier się rozpuści, zdjąć z ognia i odstawić na kilka minut do lekkiego przestudzenia.
7
Wyciągnąć foremkę z ciastem z lodówki i postawić na stolnicy do góry nogami. Ostrożnie pociągnąć foremkę do góry, przytrzymując palcami krawędzie papieru do pieczenia, żeby ciasto łatwiej wyszło. Ściągnąć papier.
8
Górę ciasta polać ciepłą polewą czekoladową. Wstawić z powrotem do lodówki do zastygnięcia. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.