Polędwiczka wieprzowa w marynacie z wina
Polędwiczka wieprzowa w marynacie z wina
11 stycznia 2020
Chałka
Zaplatanie chałki w warkocz
13 stycznia 2020

Składniki:

  • 600 g mąki pszennej tortowej (typ 450)
  • 2 jajka
  • 30 g świeżych drożdży
  • 250 ml mleka
  • 7 łyżek cukru (ok. 85 g)
  • opcjonalnie: pół łyżeczki aromatu waniliowego
  • 50 g roztopionego masła
  • pół łyżeczki soli
  • 1 łyżka śmietany 12%


  • Dodatkowo:
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka mleka

Przygotowanie

1
Drożdże rozetrzeć z 1 łyżką cukru. Dodać ciepłe (letnie) mleko i 2 łyżki mąki. Wymieszać i odstawić na 10-15 minut. Masło roztopić w rondelku na małym ogniu lub w mikrofalówce.
2
Do pozostałej mąki dodać 2 jajka, 6 łyżek cukru, łyżkę śmietany, aromat waniliowy, pół łyżeczki soli oraz wyrośnięty zaczyn drożdżowy. Mieszać mikserem z końcówkami do pieczywa (spiralne haki) lub zagniatać ręcznie. Gdy ciasto osiągnie jednolitą konsystencję, dodawać partiami roztopione masło i dalej ugniatać. Wyrobione ciasto przełożyć do miski wysmarowanej odrobiną oleju, przykryć ściereczką i odstawić na ok. 1 godzinę do rośnięcia.
 
3
Wyrośnięte ciasto podzielić na pół. Każdą połówkę podzielić na 3 równe kawałki. Każdą część lekko zrolować, by powstał wałek. Z 3 wałeczków zapleść pierwszy warkocz, końcówki chałki podwinąć pod spód. Pozostałe wałeczki zapleść w drugi warkocz.
 
4
Zaplecione chałki przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i odstawić na ok. 20 minut do podrośnięcia.
5
Żółtko wymieszać z mlekiem i smarować wyrośnięte chałki. Piec w rozgrzanym piekarniku (grzanie góra dół, bez termoobiegu) w temperaturze 190 stopni przez ok. 25 minut. Upieczone chałki studzić na kratce.
6
Podawać z masłem, białym serem, dżemem, kremem czekoladowym lub innymi dodatkami. Smacznego!

Komentarze są wyłączone.