Już sam zapach świeżo upieczonej chałki pobudza apetyt. Niby tylko chałka, a jednak robi wrażenie zarówno pod względem wizualnym, jak i smakowym. Pachnące, lekko słodkie pieczywo posmarowane masłem lub babciną konfiturą - można się zajadać na śniadanie, podwieczorek, do kawy i herbaty.
Porcje:
2 chałki o wymiarach ok. 38x14x5cm
Stopień trudności:
średni
Czas:
ok. 2,5-3 godz.
Składniki:
600 g mąki pszennej tortowej (typ 450)
2 jajka
30 g świeżych drożdży
250 ml mleka
7 łyżek cukru (ok. 85 g)
opcjonalnie: pół łyżeczki aromatu waniliowego
50 g roztopionego masła
pół łyżeczki soli
1 łyżka śmietany 12%
Dodatkowo:
1 żółtko
1 łyżka mleka
Przygotowanie
1
Drożdże rozetrzeć z 1 łyżką cukru. Dodać ciepłe (letnie) mleko i 2 łyżki mąki. Wymieszać i odstawić na 10-15 minut. Masło roztopić w rondelku na małym ogniu lub w mikrofalówce.
2
Do pozostałej mąki dodać 2 jajka, 6 łyżek cukru, łyżkę śmietany, aromat waniliowy, pół łyżeczki soli oraz wyrośnięty zaczyn drożdżowy. Mieszać mikserem z końcówkami do pieczywa (spiralne haki) lub zagniatać ręcznie. Gdy ciasto osiągnie jednolitą konsystencję, dodawać partiami roztopione masło i dalej ugniatać. Wyrobione ciasto przełożyć do miski wysmarowanej odrobiną oleju, przykryć ściereczką i odstawić na ok. 1 godzinę do rośnięcia.
Wyrośnięte ciasto podzielić na pół. Każdą połówkę podzielić na 3 równe kawałki. Każdą część lekko zrolować, by powstał wałek. Z 3 wałeczków zapleść pierwszy warkocz, końcówki chałki podwinąć pod spód. Pozostałe wałeczki zapleść w drugi warkocz.
Pojedyncze części lekko zroluj, by powstały wałeczki
Trzy wałeczki ułóż w pozycji pionowej względem siebie
Zaplecione chałki przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i odstawić na ok. 20 minut do podrośnięcia.
5
Żółtko wymieszać z mlekiem i smarować wyrośnięte chałki. Piec w rozgrzanym piekarniku (grzanie góra dół, bez termoobiegu) w temperaturze 190 stopni przez ok. 25 minut. Upieczone chałki studzić na kratce.
6
Podawać z masłem, białym serem, dżemem, kremem czekoladowym lub innymi dodatkami. Smacznego!