Weka, baton, bułka paryska
Weka (baton)
22 marca 2020
Naleśniki z serkiem
Naleśniki z serkiem
26 marca 2020

Składniki:

  • 5 naleśników (o średnicy ok. 20 cm)*
  • kawałek szynki lub mortadeli (o szerokości ok. 6 cm)
  • opcjonalnie: ok. 50-70 g żółtego sera w kostce
  • trochę pieprzu
  • szczypta soli
  • opcjonalnie: odrobina słodkiej papryki w proszku

*Przepis na naleśniki znajdziesz na dole strony

Przygotowanie

1
Kawałek szynki lub mortadeli przemielić raz w maszynce z końcówką o drobnych oczkach. Żółty ser zetrzeć na tarce o średnich oczkach. Mięso przyprawić, dodać starty ser, dokładnie wymieszać.
2
Na środku każdego naleśnika układać po 2 łyżki farszu, uformować z nadzienia prostokąt. Zawinąć do środka dolną krawędź naleśnika, potem górną, a następnie prawą i lewą.
3
Smażyć na odrobinie oliwy lub oleju rzepakowego na wolnym ogniu do momentu lekkiego przyrumienienia i podgrzania nadzienia. Smacznego!

Komentarze są wyłączone.