Nuggetsy z piekarnika (w płatkach kukurydzianych)
11 stycznia 2020Chałka
12 stycznia 2020Polędwiczka wieprzowa w marynacie z wina świetnie się sprawdza zarówno na ciepło, jak i na zimno. Można ją serwować jako główne danie, jak i przekąskę czy dodatek do kanapek.
Czas:
przygotowanie i marynowanie - kilka godzin; pieczenie - ok. 60 minut
Składniki:
- 1 duża lub 2 małe polędwiczki wieprzowe (ok. 500 g)
- 200 ml wina wytrawnego lub półwytrawnego
- 2-3 ząbki czosnku
- opcjonalnie: kilka listków świeżej bazylii i mięty
- 1 płaska łyżeczka soli
- opcjonalnie: majeranek
- pieprz czarny mielony
1
Do wina wsypać przyprawy oraz zioła, wymieszać. Ząbki czosnku przekroić na pół lub wycisnąć przez praskę i dodać do wina. Mięso w całości przełożyć do miseczki, zalać marynatą i wstawić do lodówki na kilka godzin lub na całą noc.
2
Polędwiczkę razem z marynatą przełożyć do naczynia żaroodpornego. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 190 stopni (z termoobiegiem) przez 45-55 minut. Świetnie się sprawdza zarówno na ciepło, jak i na zimno. Można podawać jako główne danie, jak i przekąskę czy dodatek do kanapek. Smacznego!