Nuggetsy z piekarnika w płatkach kukurydzianych
Nuggetsy z piekarnika (w płatkach kukurydzianych)
2020-01-11
Chałka
Chałka
2020-01-12
Polędwiczka wieprzowa w marynacie z wina świetnie się sprawdza zarówno na ciepło, jak i na zimno. Można ją serwować jako główne danie, jak i przekąskę czy dodatek do kanapek.

Składniki na polędwiczkę w marynacie z wina:

  • 1 duża lub 2 małe polędwiczki wieprzowe (ok. 500 g)
  • 200 ml wina wytrawnego lub półwytrawnego
  • 2-3 ząbki czosnku
  • opcjonalnie: kilka listków świeżej bazylii i mięty
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • opcjonalnie: majeranek
  • pieprz czarny mielony

Przygotowanie

polędwiczki wieprzowej w marynacie z wina

1
Do wina wsypać przyprawy oraz zioła, wymieszać. Ząbki czosnku przekroić na pół lub wycisnąć przez praskę i dodać do wina. Mięso w całości przełożyć do miseczki, zalać marynatą i wstawić do lodówki na kilka godzin lub na całą noc.
2
Polędwiczkę razem z marynatą przełożyć do naczynia żaroodpornego. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 190 stopni (z termoobiegiem) przez 45-55 minut. Świetnie się sprawdza zarówno na ciepło, jak i na zimno. Można podawać jako główne danie, jak i przekąskę czy dodatek do kanapek. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.