Kremówka z malinami na cieście francuskim
Kremówka z malinami na cieście francuskim
2021-09-26
Domowa vegeta
Domowa vegeta
2021-09-30
Wyśmienity poncz czekoladowy do nasączania różnych ciast i tortów. Idealny do biszkoptów kakaowych i nie tylko. Świetnie się komponuje ze świeżymi owocami i różnymi kremami.

Składniki na poncz czekoladowy do nasączenia tortów i ciast:

  • 70 g czekolady gorzkiej
  • 130 g czekolady mlecznej
  • 170 ml wody
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej (np. Inka)
  • 70 ml wódki (można pominąć, np. w przypadku tortu dla dzieci)

Przygotowanie

Poncz czekoladowy do nasączenia tortów i ciast

1
Czekoladę mleczną i gorzką połamać na małe kawałki. Do rondelka wlać wodę, dodać kawę oraz połamaną czekoladę. Podgrzewać na słabym ogniu do rozpuszczenia czekolady, regularnie mieszając. Gdy składniki się połączą w jednolitą masę, zdjąć z ognia i wystudzić.
2
Do wystudzonej masy wlać alkohol i dokładnie wymieszać. Gotowym ponczem smarować spody tortu lub ciasta. Poncz z podanych proporcji wystarczy do nasączenia 3 blatów tortu o średnicy ok. 26 cm lub ciast o wymiarach ok. 25x36 cm. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.