Pizzerinka maxi na cieście francuskim
Pizzerinka (maxi) na cieście francuskim
8 stycznia 2020
Roladki (ślimaczki) cynamonowe z ciasta francuskiego
Ślimaczki cynamonowe z ciasta francuskiego
8 stycznia 2020

Pizzerinki pod pierzynką na cieście francuskim

Pizzerinka pod pierzynką

Składniki:

  • 2 opakowania ciasta francuskiego
  • pół puszki krojonych pomidorów lub przecier pomidorowy (ok. 250-300 g)
  • zioła świeże (bazylia, rozmaryn) lub suszone (np. mieszanka ziół prowansalskich lub śródziemnomorskich)
  • pół puszki kukurydzy konserwowej
  • pieprz czarny mielony
  • sól
  • połówka papryki czerwonej
  • opcjonalnie: szpinak mrożony
  • pół kostki sera żółtego (ok. 200-250 g)
  • 4-6 plastrów salami lub innej wędliny

Przygotowanie

1
Ciasta francuskie wyjąć z lodówki i odstawić na kilka minut, żeby się trochę ogrzały (zimne mogą pękać i łamać się przy rozwijaniu). Jeżeli chcesz dodać szpinak, wyciągnij preferowaną ilość do rozmrożenia.
2
Pokroić drobno paprykę. Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Plastry salami przekroić na 4 części. Jeżeli plasterki są małe, można dać w całości lub przekroić na pół. Pomidory krojone utrzeć blenderem razem z ziołami, solą i pieprzem (jeżeli masz przecier zamiast pomidorów, wymieszaj go z ziołami i przyprawami).
3
1 opakowanie ciasta francuskiego rozwinąć i podzielić (najlepiej przy pomocy radełka) na 4 lub 6 prostokątów. Posmarować przygotowanym sosem pomidorowym. Następnie ułożyć salami, paprykę, kukurydzę, szpinak (opcjonalnie), tarty ser. Drugie ciasto podzielić na tyle samo części i przykryć nimi przygotowane pizzerinki. Brzegi docisnąć i w miarę możliwości posklejać górną warstwę ciasta z dolną. W miarę możliwości docisnąć krawędzie.
4
Piec w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 210 stopni, przez ok. 20-25 minut. Smacznego!

Komentarze są wyłączone.