Poncz czekoladowy do tortów i ciast
Poncz czekoladowy do tortów i ciast
2021-09-27
Nalewka z rajskich jabłuszek z trawą cytrynową
Nalewka z rajskich jabłuszek z trawą cytrynową
2021-10-01
Zdrowa mieszanka warzyw z własnego ogródka to najlepszy dodatek do zup i różnych potraw. Zobacz, jak przygotować domową vegetę na zimę, by cieszyć się darami lata przez cały rok :)

Składniki na domową vegetę:

  • 8 marchewek
  • 5 pietruszek
  • pęczek natki pietruszki
  • seler średniej wielkości (korzeń)
  • pęczek natki selera
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • pęczek lubczyku
  • trochę koperku
  • 2 średniej wielkości pory
  • 3 łyżeczki soli morskiej
  • pół łyżeczki kurkumy

Przygotowanie

Domowa vegeta

1
Zieleninę (koperek, natkę pietruszki, lubczyku i selera) dobrze umyć odstawić do dokładnego osuszenia. Korzenie warzyw obrać. Pora, cebulę oraz ząbki czosnku pokroić na cienkie plasterki. Marchewkę, korzenie pietruszki oraz selera zetrzeć na szatkownicy (lub za pomocą obieraczki do warzyw) na cienkie plasterki.
2
Na blaszkach od piekarnika ułożyć papier do pieczenia i rozsypać sól morską. Następnie rozłożyć na papierze pokrojone warzywa (bez zieleniny).
3
Wstawić blaszki z warzywami do piekarnika. Nastawić grzanie na 70-75 stopni i suszyć warzywa przez ok. 6-8 godzin. Drzwiczki piekarnika zostawić w tym czasie lekko uchylone, żeby para wodna mogła swobodnie wydostawać się z piekarnika. Jeżeli piekarnik nie posiada opcji grzania przy otwartych drzwiczkach (tak jak mój), co jakiś czas otwierać drzwiczki na kilka sekund, żeby wypuścić parę.
4
Co jakiś czas zamieszać szpatułką warzywa, żeby suszyły się równomiernie. Po ok. 4 godzinach dodać zieleninę. Jeżeli po 6 godzinach warzywa będą już wystarczająco wysuszone, wyciągnąć z piekarnika i dokładnie wystudzić. Następnie utrzeć blenderem w kilku partiach na drobne cząstki i przełożyć do szczelnych pojemniczków (np. słoiczków po koncentracie pomidorowym). Jeżeli warzywa będą nadal wilgotne, suszyć dalej.
5
W przypadku piekarnika bez możliwości pieczenia przy uchylonych drzwiczkach, po zakończeniu suszenia w piekarniku, zblendować warzywa, a następnie rozsypać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić na 3-5 dni do całkowitego wysuszenia.
5
Domową vegetę można dodawać do zup, potrawek i różnych dań. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.