Zielona surówka – moc witamin
Zielona surówka – moc witamin
13 maja 2020
Wilgotne ciasto czekoladowe z bitą śmietaną i owocami
Wilgotne ciasto czekoladowe z bitą śmietaną i owocami
19 maja 2020

Składniki:

  • 6 paluszków surimi
  • ok. 10-14 cienkich plasterków cukinii
  • 1-2 duże liście sałaty masłowej lub lodowej (lub kilka małych listków)
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1/5 łyżeczki soli
  • 1/5 łyżeczki ostrej papryki
  • 1/3 łyżeczki słodkiej papryki
  • pieprz do smaku

Przygotowanie

1
Cukinię oraz paluszki surimi pokroić na bardzo cienkie plasterki. Majonez wymieszać z jogurtem i doprawić przyprawami. Część sosu rozprowadzić na placku tortilli.
2
Na posmarowanym placku tortilli rozłożyć sałatę, plasterki cukinii oraz surimi, zostawiając trochę pustego miejsca po prawej stronie placka. Rozsmarować resztę sosu.
3
Placek w miarę możliwości ciasno zrolować, a następnie owinąć folią aluminiową i wstawić na 2-3 godziny do lodówki, a najlepiej na całą noc (wtedy łatwiej będzie pokroić tortillę na roladki, gdyż cukinia bardziej zmięknie).
4
Wyciągnąć roladę z lodówki ok. 30 minut przed podaniem, by zdążyła się ogrzać. Ściągnąć folię aluminiową, pokroić ostrym szerokim nożem na 10 roladek. Docisnąć palcami, jeśli roladki się rozpadają. Smacznego!

Komentarze są wyłączone.