Sos miodowo-musztardowy do sałatek
Sos miodowo-musztardowy do sałatek
2021-07-01
Jogurtowe babeczki z wiśniami lub czereśniami
Jogurtowe babeczki z wiśniami lub czereśniami
2021-07-05
Słodkie, chrupiące i przepyszne bezy mini Pavlova z kremem śmietankowym oraz owocami to prawdziwa ozdoba stołu i uczta dla podniebienia. Z tym przepisem wykonasz je krok po kroku.

Składniki na bezy mini Pavlova:

  • 6 białek w temperaturze pokojowej
  • 300 g drobnego cukru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny lub octu jabłkowego
  • 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
  • szczypta soli

Składniki na krem śmietankowy:

  • 330 ml dobrze schłodzonej śmietanki 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 5 łyżek cukru pudru
  • owoce sezonowe: truskawki, borówki, czereśnie, czarna lub czerwona porzeczka, maliny, agrest
  • opcjonalnie: kilka świeżych listków mięty
  • opcjonalnie: roztopiona gorzka czekolada

WSKAZÓWKI PASIBRZUSZKA:


  • Białka do bezy powinny być w temperaturze pokojowej i dokładnie oddzielone od żółtek.

  • Miska, w której będą ubijane białka, powinna być całkiem czysta i sucha.

  • Z podanych proporcji wychodzi 8 sztuk o średnicy 8 cm.

  • Bezy z zasady powinno się nadziewać kremem tuż przed podaniem lub 1-2 godziny wcześniej. Z mojego doświadczenia jednak wynika, że bezy udekorowane kremem nawet po całej nocy w lodówce nadal są chrupiące i pyszne.

  • Przygotowanie

    Bezy mini Pavlova z kremem i owocami

    1
    Przed rozpoczęciem ubijania białek narysować na papierze do pieczenia 8 okręgów o średnicy ok. 8 cm (np. odrysowując krawędzie szklanki lub foremki do ciastek). Obrócić papier do góry nogami i ułożyć na blaszce od piekarnika (tak, by beza nie stykała się bezpośrednio ze śladami ołówka czy długopisu).
    2
    PRZYGOTOWANIE BEZY: białka ubijać mikserem na wysokich obrotach. Gdy białka się spienią, dodać sól. Gdy piana zacznie robić się gęsta, ale jeszcze nie sztywna, zacząć dodawać po łyżce cukru w odstępach ok. 30-sekundowych, cały czas miksując.
    3
    Po zużyciu całego cukru ubijać jeszcze przez chwilę, a następnie sprawdzić rozcierając odrobinę piany między palcami, czy nie czuć żadnych grudek. Jeżeli grudki nadal są wyczuwalne, miksować dalej, co jakiś czas sprawdzając pianę. Należy jednak uważać, by nie przebić białek. Cały proces ubijania nie powinien przekroczyć 10-17 minut. Gdy cukier całkiem się rozpuści, a piana zrobi się gęsta i lśniąca, dodać sok z cytryny (lub ocet jabłkowy) i jeszcze przez krótką chwilę ubijać.
    4
    Następnie do ubitej piany dodać skrobię ziemniaczaną i wymieszać łopatką kuchenną. Piekarnik rozgrzać do 140 stopni z termoobiegiem.
    5
    Na blaszce od piekarnika ułożyć papier do pieczenia z odrysowanymi okręgami. Bezę przekładać do szprycy lub rękawa cukierniczego i wyciskać najpierw podstawę bezy zaczynając od środka kółka, a następnie okrężnym ruchem budować ścianki.
    6
    Wstawić do rozgrzanego do 140 stopni piekarnika (z termoobiegiem). Po 10 minutach zmniejszyć temperaturę do 120 stopni. Piec przez 20 minut, a następnie zmniejszyć temperaturę do 100 stopni i piec kolejne 50 minut. Co jakiś czas zerkać, czy bezy nie zaczynają się rumienić. Gdyby tak się działo, zmniejszyć temperaturę o 10-20 stopni. Jeżeli bezy w trakcie pieczenia trochę popękają, nie przejmować się, w przypadku bezy to normalne zjawisko.
    7
    Po zakończeniu pieczenia zostawić bezy w piekarniku na ok. 90 minut. Następnie odrobinę uchylić drzwiczki piekarnika i wystudzić bezy do końca, a najlepiej zostawić w piekarniku z uchylonymi odrobinę drzwiczkami na całą noc.
    8
    PRZYGOTOWANIE KREMU ŚMIETANKOWEGO: krem najlepiej przygotować tuż przed podaniem lub 1-2 godziny wcześniej. Śmietankę 30%, serek mascarpone oraz cukier puder umieścić w wysokiej misce. Ubijać mikserem przez ok. 30 sekund na średnich obrotach, a następnie przez ok. 4-5 minut na najwyższych obrotach do uzyskania gęstego kremu.
    9
    Gotowy krem przekładać do szprycy cukierniczej lub rękawa i wypełniać najpierw środek bezy, a następnie wyciskać stożkowy kształt na wierzchu.
    10
    Bezy z kremem ozdobić owocami sezonowymi i udekorować świeżymi listkami mięty (opcjonalnie). Jeżeli mini Pavlova nie będą podawane od razu, przechowywać w lodówce, a miętą ozdobić tuż przed podaniem (wcześniej zerwane listki mięty można włożyć do szklanki wody i przechować w lodówce). Bezy można też udekorować roztopioną gorzką czekoladą. Smacznego!

    2 Comments

    1. Natalia pisze:

      A bez termoobiegu jak piec ?;)

      • Kotek Żarłotek pisze:

        Proszę ustawić temperaturę o 10 stopni wyższą przy pieczeniu góra-dół i obserwować, czy bezy nie przyrumieniają się. Jeżeli zaczną się rumienić, należy zmniejszyć temperaturę.

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

    Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.