Zarumienione bułeczki mleczne
Bułki mleczne (z dodatkiem drożdży świeżych)
4 grudnia 2019
Bułki pszenno razowe z pestkami dyni i siemieniem lnianym
Bułki pszenno-razowe z pestkami dyni i siemieniem lnianym
4 grudnia 2019
Porcje:
dla kilku osób
Stopień trudności:
bardzo łatwy
Czas:
przygotowanie: kilka minut

dojrzewanie: 1-2 dni

Składniki na serek naturalny:

  • 1 lub 2 duże jogurty naturalne (po ok. 400g) - z mlekiem oraz żywymi kulturami bakterii w składzie


  • Dodatkowo:

  • duża pieluszka tetrowa lub gaza
  • Jakakolwiek wstążka, sznureczek lub gruba nić

Składniki na serek typu greckiego:

  • 1 lub 2 duże jogurty typu greckiego (po ok. 400g) - z mlekiem oraz żywymi kulturami bakterii w składzie
  • opcjonalnie: pół płaskiej łyżeczki soli na duży kubek jogurtu


  • Dodatkowo:

  • duża pieluszka tetrowa lub gaza
  • Jakakolwiek wstążka, sznureczek lub gruba nić

Przygotowanie

1
Sitko/durszlak wyłożyć tetrową pieluszką lub gazą (gazę złożyć na 3-4 części) i ustawić na garnku lub głębszej misce, gdyż mniej więcej połowa zawartości wycieknie przez durszlak lub wsiąknie w pieluszkę. Jogurt wymieszać łyżką i wyłożyć na pieluszkę/gazę. Następnie zawinąć rogi materiału i dość ciasno zawiązać wstążkę tuż nad jogurtem. Można docisnąć jogurt, żeby powstała w ten sposób kieszonka była jak najbardziej zwarta. Wstawić całość do lodówki lub zostawić w temperaturze pokojowej na jedną lub dwie doby.
2
Następnego dnia można już zacząć spożywać serek lub zostawić na jeszcze jedną dobę w lodówce, żeby serek miał bardziej zwartą konsystencję. Tak czy siak serek jest bardzo delikatny i gładziutki, rozpływa się w ustach. Można nim smarować kanapki, tosty lub naleśniki. Smacznego!

Komentarze są wyłączone.