Pierś z kurczaka w sosie pomarańczowo-śmietanowym 0 0 0
Pierś z kurczaka w sosie pomarańczowo-śmietanowym
19 stycznia 2020
Wafle maślane, rożki do lodów
Wafle na śmietance – do lodów lub bitej śmietany
20 stycznia 2020

Składniki:

  • 4 nogi z kurczaka (udko + podudzie)
  • pół łyżeczki soli
  • 1/3 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
  • 1 płaska łyżeczka mielonej słodkiej papryki
  • 3 ząbki czosnku
  • 100 g śmietany 12 lub 18%
  • 1 kg ziemniaków
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 pomidory
  • 1-2 łyżeczki przyprawy do ziemniaków (można zastąpić odrobiną soli, pieprzu czarnego lub ziołowego, ostrej papryki, kolendry i majeranku)
  • opcjonalnie: 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka

Przygotowanie

1
Sól, pieprz i paprykę wetrzeć w nogi z kurczaka. Ząbki czosnku przekroić na pół, razem ze śmietaną dodać do mięsa i wymieszać.

Ziemniaki obrać i pokroić na połówki lub ćwiartki, w zależności od wielkości ziemniaka. Posypać przyprawą do ziemniaków i przełożyć do blaszki do pieczenia ciast. Dodać oliwę i wymieszać.

Na wierzch ułożyć udka oraz pomidory pokrojone w ósemki lub ćwiartki.
2
Przykryć całość folią aluminiową i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 220 stopni (z termoobiegiem) przez ok. 50 minut. Następnie ściągnąć folię i piec dalej przez ok.10-15 minut. Smacznego!

Komentarze są wyłączone.