Kolorowe galaretki w skórce pomarańczy
Kolorowe galaretki w skórce pomarańczy
20 października 2020
Mini deserki z kolorowych galaretek
22 października 2020
Waniliowy serek w gorzkiej czekoladzie to ciekawy deser, który wyczarujesz z jogurtu naturalnego i czekolady. W sam raz na małe co nieco do kawki :)
Porcje:
4 szt.
Stopień trudności:
łatwy
Czas:
Przygotowanie ok. 25 minut + czas na odsączenie jogurtu (2 dni w lodówce)

Składniki:

  • 1 duży kubek jogurtu naturalnego (400 g)
  • 3 łyżki drobnego cukru lub cukru pudru
  • 1 łyżka cukru waniliowego (najlepiej domowej roboty, przepis na dole strony)
  • ok. 120 g gorzkiej czekolady

Dodatkowo będą potrzebne:

  • 4 silikonowe foremki do babeczek o średnicy ok. 6 cm (szersza krawędź)
  • duża pieluszka tetrowa lub gaza
  • jakakolwiek wstążka, sznureczek lub gruba nić
  • folia spożywcza

Przygotowanie

1
Sitko lub durszlak wyłożyć tetrową pieluszką lub gazą (gazę złożyć na 3-4 części) i ustawić na garnku lub głębszej misce, gdyż mniej więcej połowa zawartości wycieknie przez durszlak lub wsiąknie w pieluszkę. Jogurt wymieszać łyżką i wyłożyć na pieluszkę/gazę. Następnie zawinąć rogi materiału i dość ciasno zawiązać wstążkę tuż nad jogurtem. Można docisnąć jogurt, żeby powstała w ten sposób kieszonka była jak najbardziej zwarta. Wstawić do lodówki na dwa dni.
2
Po dwóch dniach rozpakować serek i przełożyć do miseczki. Dodać drobny cukier lub cukier puder oraz cukier waniliowy. Dokładnie wymieszać.
4
Silikonowe foremki wyłożyć folią spożywczą (o wymiarach ok. 13 x 17 cm), w miarę możliwości wyrównać folię. Czekoladę pokroić na małe kawałeczki i utemperować, tzn. podgrzewać krótko w mikrofalówce i mieszać, kilkukrotnie powtarzając ten proces. Na początku podgrzewać czekoladę przez 30 sekund, wymieszać. Kolejne 30 sekund i znów wymieszać. Następnie podgrzewać przez 20 sekund i znów dokładnie mieszać. Powtórzyć 3 razy. Gdy czekolada będzie już prawie rozpuszczona, podgrzać jeszcze raz lub dwa po 10 sekund i wymieszać do całkowitego rozpuszczenia.
5
Ciepłą czekoladą wysmarować foremki (folię). Na dnie ułożyć nieco grubszą warstwę, ale nie za grubą, bo będzie ciężko pogryźć, gdy czekolada zastygnie. Do wysmarowanych foremek włożyć serek. Górę przykryć kolejną warstwą czekolady. Wstawić do lodówki na kilka godzin.
6
Po wyjęciu z lodówki wyciągnąć serki z foremek i ostrożnie zdjąć folię.
6
Spożywać nad talerzykiem, gdyż przy gryzieniu czekolada się łamie, a serek może podjąć próbę ucieczki ;) Smacznego!

Komentarze są wyłączone.