Frytki z piekarnika
10 stycznia 2020
Polędwiczka wieprzowa w marynacie z wina
Polędwiczka wieprzowa w marynacie z wina
11 stycznia 2020

Składniki:

  • 3 pojedyncze piersi z kurczaka
  • olej rzepakowy lub oliwa z oliwek
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • papryka mielona słodka
  • papryka mielona ostra
  • opcjonalnie: imbir
  • opcjonalnie: kurkuma
  • opcjonalnie: przyprawa Tajine
  • 4 szklanki płatków kukurydzianych
  • 200 ml mleka
  • 100 g mąki pszennej

Przygotowanie

1
Piersi z kurczaka delikatnie rozbić i pokroić na kawałeczki wielkości docelowych nuggetsów. Przełożyć do miski, dodać przyprawy i niewielką ilość oleju lub oliwy, wymieszać. Przykryć folią spożywczą lub talerzem i odstawić na 30-40 minut.
2
Do mąki wsypać pół łyżeczki soli, łyżeczkę słodkiej i pół łyżeczki ostrej papryki. Dodać mleko i dokładnie wymieszać. Następnie dodać kawałeczki kurczaka, wymieszać i odstawić na kolejne 10 minut.
3
Płatki kukurydziane przesypać do szczelnej torebki foliowej. Wałkiem przejechać kilka razy po torebce, żeby pokruszyć płatki na drobniutkie cząstki. Kawałki kurczaka obtaczać w panierce z płatków tak, by okruszki przylegały do mięsa na całej powierzchni, i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
4
Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 200 stopni przez ok. 17-20 minut. Podawać z frytkami lub ryżem i dipem pomidorowym lub czosnkowym. Smacznego!

Komentarze są wyłączone.