Sałatka z panierowanym kurczakiem i żółtym serem
Sałatka z panierowanym kurczakiem i żółtym serem
2020-12-13
Kolorowe pierniczki na choinkę i do chrupania
Kolorowe pierniczki na choinkę i do chrupania
2020-12-16
Mało słodkie, a jednak pyszne :) Naturalne pierniczki na miodzie, bez dodatku cukru i jego zamienników. Są idealne zarówno do podjadania, jak i do ozdabiania i zawieszania na choince :)

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej tortowej
  • 125 g masła
  • 200 g miodu (ok. 150 ml)
  • 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki mielonych goździków
  • 1/2 łyżeczki kardamonu
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • szczypta soli

Przygotowanie

naturalnych pierniczków bez cukru

1
Miód oraz masło podgrzewać w rondelku na małym ogniu ciągle mieszając. Dodać cynamon, kardamon, goździki, imbir i gałkę muszkatołową. Dalej mieszać. Nie dopuścić do zagotowania miodu. Gdy miód i masło się rozpuszczą, odstawić do lekkiego przestudzenia.
2
Mąkę wymieszać z solą i sodą. Przesiać przez sitko prosto na stolnicę lub do dużej miski. W przesianej mieszance zrobić wgłębienie i ostrożnie wlać do niego przestudzony, ale wciąż lekko ciepły miód.
3
Wbić jajko i wszystko razem dobrze zagnieść. Na tym etapie przydaje się siekacz/rozdrabniacz do ciasta kruchego. Ugniecione ciasto zawinąć w folię spożywczą, ustawić na talerzyku lub misce i wstawić na ok. 2 godziny do lodówki (można na całą noc).
4
Ciasto wyciągnąć z lodówki i odstawić na ok. 15-20 minut. Po tym czasie odrywać po kawałku ciasta i rozwałkowywać na placki o grubości ok. 3 mm. Jeżeli ciasto klei się do wałka lub podłoża, podsypać delikatnie mąką lub posmarować odrobiną oleju. Wykrawać foremkami dowolne kształty i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, pozostawiając niewielkie odstępy między piernikami, żeby się nie zrosły w trakcie pieczenia.
5
Za pomocą zwykłych przyborów kuchennych można wyczarować różne wzorki:
  • grubą słomką do napojów można zrobić dziurki, a po upieczeniu przełożyć przez nie wstążkę (jako ozdobę lub zawieszkę na choinkę),
  • tłuczek do ziemniaków zostawia piękny szlaczek lub kółeczka,
  • widelcem można zrobić kropki lub kreski, cokolwiek podsunie wyobraźnia :)

  • UWAGA: wzorki najlepiej wyciskać na pierniczkach ułożonych już na blaszce do pieczenia. W innym przypadku mogą się zniekształcić przy przenoszeniu na blachę. Polecam przekładanie pierniczków za pomocą łopatki do ciast.
    6
    Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 170 stopni, z termoobiegiem, przez ok. 10-15 minut do lekkiego zarumienienia.
    7
    Pierniczki od razu nadają się do jedzenia, nie trzeba czekać długo, aż zmiękną. Można z nich również zrobić piękne dekoracje świąteczne lub zawieszki na choinkę. Do dekoracji polecam lukier królewski. Idealnie nadaje się do wykonywania różnych wzorków. Smacznego!

    Dodaj komentarz

    Twój adres email nie zostanie opublikowany.

    Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.