Sałatka z panierowanym kurczakiem i żółtym serem
Sałatka z panierowanym kurczakiem i żółtym serem
13 grudnia 2020
Kolorowe pierniczki na choinkę i do chrupania
Kolorowe pierniczki na choinkę i do chrupania
16 grudnia 2020
Mało słodkie, a jednak pyszne :) Naturalne pierniczki na miodzie, bez dodatku cukru i jego zamienników. Są idealne zarówno do podjadania, jak i do ozdabiania i zawieszania na choince :)

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej tortowej
  • 125 g masła
  • 200 g miodu (ok. 150 ml)
  • 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki mielonych goździków
  • 1/2 łyżeczki kardamonu
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • szczypta soli

Przygotowanie

1
Miód oraz masło podgrzewać w rondelku na małym ogniu ciągle mieszając. Dodać cynamon, kardamon, goździki, imbir i gałkę muszkatołową. Dalej mieszać. Nie dopuścić do zagotowania miodu. Gdy miód i masło się rozpuszczą, odstawić do lekkiego przestudzenia.
2
Mąkę wymieszać z solą i sodą. Przesiać przez sitko prosto na stolnicę lub do dużej miski. W przesianej mieszance zrobić wgłębienie i ostrożnie wlać do niego przestudzony, ale wciąż lekko ciepły miód.
3
Wbić jajko i wszystko razem dobrze zagnieść. Na tym etapie przydaje się siekacz/rozdrabniacz do ciasta kruchego. Ugniecione ciasto zawinąć w folię spożywczą, ustawić na talerzyku lub misce i wstawić na ok. 2 godziny do lodówki (można na całą noc).
4
Ciasto wyciągnąć z lodówki i odstawić na ok. 15-20 minut. Po tym czasie odrywać po kawałku ciasta i rozwałkowywać na placki o grubości ok. 3 mm. Jeżeli ciasto klei się do wałka lub podłoża, podsypać delikatnie mąką lub posmarować odrobiną oleju. Wykrawać foremkami dowolne kształty i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, pozostawiając niewielkie odstępy między piernikami, żeby się nie zrosły w trakcie pieczenia.
5
Za pomocą zwykłych przyborów kuchennych można wyczarować różne wzorki:
  • grubą słomką do napojów można zrobić dziurki, a po upieczeniu przełożyć przez nie wstążkę (jako ozdobę lub zawieszkę na choinkę),
  • tłuczek do ziemniaków zostawia piękny szlaczek lub kółeczka,
  • widelcem można zrobić kropki lub kreski, cokolwiek podsunie wyobraźnia :)

  • UWAGA: wzorki najlepiej wyciskać na pierniczkach ułożonych już na blaszce do pieczenia. W innym przypadku mogą się zniekształcić przy przenoszeniu na blachę. Polecam przekładanie pierniczków za pomocą łopatki do ciast.
    6
    Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 170 stopni, z termoobiegiem, przez ok. 10-15 minut do lekkiego zarumienienia.
    7
    Pierniczki od razu nadają się do jedzenia, nie trzeba czekać długo, aż zmiękną. Można z nich również zrobić piękne dekoracje świąteczne lub zawieszki na choinkę. Do dekoracji polecam lukier królewski. Idealnie nadaje się do wykonywania różnych wzorków. Smacznego!

    Komentarze są wyłączone.