Poncz kawowo-migdałowy do ciast i tortów
Kawowo-migdałowy poncz do ciast i tortów
2022-10-04
Puszyste bułeczki cynamonowe są idealnym dodatkiem do jesiennej herbatki. Cynamon ma właściwości rozgrzewające, przeciwzapalne oraz przeciwwirusowe, tak bardzo pożądane przy chłodnej jesiennej aurze. Należy jednak pamiętać, że przy niektórych chorobach spożywanie cynamonu nie jest zalecane.

Składniki na cynamonki:

  • 250 g mąki pszennej tortowej (typ 450)
  • 150 ml mleka
  • 7 g drożdży instant
  • 1 żółtko
  • 30 g masła
  • 1/4 szklanki* cukru + 3 łyżeczki cukru do posypania ciasta
  • dwie łyżeczki cukru waniliowego
  • pół łyżeczki soli
  • półtorej łyżeczki cynamonu

* Szklanka ma u mnie pojemność 200 ml

Przygotowanie

Cynamonki - bułeczki cynamonowe

1
W rondelku podgrzewać na niewielkim ogniu mleko, masło, cukier oraz cukier waniliowy, cały czas mieszając do rozpuszczenia składników. Następnie odstawić do przestudzenia.
2
Mąkę przesiać do miski, wsypać drożdże i sól, zamieszać. Wlać ciepłe (ale nie gorące) mleko, dodać żółtko i wszystko razem zagnieść ręcznie lub za pomocą miksera z końcówkami do pieczywa (w kształcie spiralnych haków). Wyrobione ciasto przełożyć do dużej miski wysmarowanej odrobiną oleju rzepakowego lub oliwy, przykryć ściereczką lub pieluszką tetrową, odstawić w ciepłe miejsce na godzinę.
3
Wyrośnięte ciasto rozwałkować na dość cienki placek. Trzy łyżeczki cukru wymieszać z cynamonem i rozsypać równomiernie na ciasto. Ciasno zrolować ciasto i pokroić na 20 części. Roladki poukładać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w dość dużych odstępach.
4
Piec w rozgrzanym piekarniku (grzanie góra-dół, bez termoobiegu) w temperaturze 180 stopni przez ok. 20 minut, do zarumienienia ciasta.
5
Upieczone drożdżówki wyciągnąć z piekarnika i przestudzić na kratce. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.