Serek ziołowy
Ziołowy serek do kanapek
9 grudnia 2019
Rogaliki śniadaniowe
Rogaliki śniadaniowe
10 grudnia 2019

Składniki na ciastka:

  • 500 g mąki tortowej
  • 200 g masła
  • 1 szklanka (200 ml) cukru
  • 2 jajka
  • 1 opakowanie cukru waniliowego


  • * Szklanka ma u mnie pojemność 200 ml

Składniki na polewę czekoladową:

  • 5 łyżek mleka
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki kakao
  • 3 łyżki masła


  • Możesz jako polewy użyć też gotowej czekolady ze sklepu

Przygotowanie

1
Utrzeć masło z cukrem i cukrem waniliowym. Jeśli masło jest zbyt schłodzone i twarde, można je zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Do masy dodać jajka, mąkę i całość wymieszać. Ciasto owinąć folią spożywczą i schować do zamrażarki na ok. 40 minut.
2
Ciasto pokroić na drobniejsze porcje i wkładać do maszynki. Długość ciastek formować wg uznania. Ciastka układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
3
Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni przez ok. 10-15 minut.
4
Przygotowanie polewy: wszystkie składniki wymieszać i podgrzewać w rondelku do rozpuszczenia masła i cukru. Ciastka zanurzać w polewie lub smarować pędzelkiem. Można też przelać polewę do woreczka, odciąć jego koniuszek i polewać ciastka. Jeśli czekolada pod koniec zastygnie, można ją trochę podgrzać i dodać łyżkę mleka, by rozpuścić resztki polewy i wykorzystać całość. Innym sposobem na polewę jest rozpuszczenie kupnej czekolady (gorzkiej, deserowej lub mlecznej) i dekorowanie nią ciasteczek. Czekoladę można rozpuścić w garnku na kuchence lub w miseczce w mikrofalówce. Smacznego!
  • Ciastka kruche z maszynki
  • Ciastka kruche z maszynki
  • Ciastka kruche z maszynki
  • Ciastka kruche z maszynki
  • Ciastka kruche z maszynki
  • Ciastka kruche z maszynki
  • Ciastka kruche z maszynki

Komentarze są wyłączone.