Blaty bezowe (spody bezowe) do tortu
Blaty bezowe (spody bezowe) do tortu
2021-11-14
Półkruche ciastka wyciskane przez maszynkę
Półkruche ciastka wyciskane przez maszynkę
2021-11-17
Własnoręcznie wykonany domek z piernika daje naprawdę wiele radości przez cały okres świąteczno-noworoczny. Dodatkowo podświetlony mini lampkami wprowadza klimatyczny nastrój i dodaje dużo uroku każdemu miejscu. Z tym przepisem wykonasz chatkę z piernika krok po kroku :)

Składniki na ciasto piernikowe:

  • 500 g mąki pszennej tortowej
  • 125 g masła
  • 200 g miodu (ok. 150 ml)
  • 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki mielonych goździków
  • 1/2 łyżeczki kardamonu
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • szczypta soli

Składniki na lukier królewski:

  • 130 g cukru pudru (1 szklanka o pojemności 200 ml + 1 czubata łyżka oraz dodatkowo trochę cukru pudru na zapas)
  • 1 białko
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • opcjonalnie: barwniki spożywcze

UWAGI PASIBRZUSZKA:


  • W zależności od grubości warstw lukru użytego do sklejenia ścianek oraz dachu chatki może być potrzebna większa ilość lukru. Najlepiej mieć w zapasie podwójną ilość składników na lukier, żeby w razie potrzeby zrobić nową porcję.

  • Do lukru można dodać barwniki spożywcze (ja stosuję barwniki żelowe).

  • Przygotowanie

    Domek z piernika

    1
    Miód oraz masło podgrzewać w rondelku na małym ogniu ciągle mieszając. Dodać cynamon, kardamon, goździki, imbir i gałkę muszkatołową. Dalej mieszać. Nie dopuścić do zagotowania miodu. Gdy miód i masło się rozpuszczą, odstawić do lekkiego przestudzenia.
    2
    Mąkę wymieszać z solą i sodą. Przesiać przez sitko prosto na stolnicę lub do dużej miski. W przesianej mieszance zrobić wgłębienie i ostrożnie wlać do niego przestudzony, ale wciąż lekko ciepły miód.
    3
    Wbić jajko i wszystko razem dobrze zagnieść. Na tym etapie przydaje się siekacz/rozdrabniacz do ciasta kruchego. Ugniecione ciasto zawinąć w folię spożywczą, ustawić na talerzyku lub misce i wstawić na ok. 2 godziny do lodówki (można na całą noc).
    4
    Na papierze narysować i wyciąć szablony domku:

  • 2 prostokąty o wymiarach 10 x 18 cm (dach chatki)
  • 2 prostokąty o wymiarach 10 x 15 cm (ścianki boczne chatki)
  • front i tył domku: u podstawy narysować poziomą linię o długości 10 cm. 10 cm wyżej narysować równolegle drugą linię o długości 15 cm. Połączyć krawędzie obu linii. Następnie narysować dach. Najwyższy punkt dachu wyznaczyć na wysokości 15 cm od podstawy.
  • Elementy komina: 1 prostokąt o szerokości 3 x 1,5 cm, 1 prostokąt o szerokości 4 x 1,5 cm, 2 elementy o szerokości 1,5 cm i krawędziach z jednej strony 3 cm, a z drugiej 4 cm.
  • 5
    Ciasto wyciągnąć z lodówki i odstawić na ok. 15-20 minut. Po tym czasie podzielić ciasto na 6 kawałków. Blat posypać delikatnie mąką lub posmarować odrobiną oleju. Każdy kawałek ciasta rozwałkować na placek o grubości ok. 6 mm. Jeżeli ciasto klei się do wałka, posmarować wałek olejem lub mąką. Rozwałkowane placki przekładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, a następnie wykrajać elementy domku: front i tył chatki, 2 dłuższe prostokąty (dach) oraz 2 krótsze (boczne ścianki). Następnie za pomocą nożyka lub foremek (np. w kształcie gwiazdek lub serduszek) wyciąć otwory okienne oraz drzwi. Można też wykrajać elementy na stolnicy, a potem przenosić na blachę, ale mogą się w ten sposób trochę zniekształcać.
    6
    Resztki ciasta zagnieść z powrotem w jednolitą masę. Rozwałkować i wykroić elementy komina. Z pozostałego ciasta wykrawać różne kształty (np. serduszka i gwiazdki). Wycięte elementy ostrożnie przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 175 stopni, z termoobiegiem, przez ok. 15-18 minut do lekkiego zarumienienia. Po upieczeniu dobrze wystudzić.
    7
    PRZYGOTOWANIE LUKRU KRÓLEWSKIEGO: Jajko w skorupce umyć pod bieżącą wodą, następnie przetrzeć wacikiem nasączonym octem i sparzyć przez 10 sekund w kubku z wrzątkiem (nie dłużej, bo się zetnie białko). Cukier puder przesiać przez sitko do miseczki. Białko ze sparzonego jajka ubijać przez chwilę trzepaczką ręczną na delikatną piankę. Dodać przesiany cukier puder oraz mąkę ziemniaczaną. Ucierać łyżką bardzo dokładnie przez 6-8 minut, aż lukier stanie się bardzo gładki i błyszczący.
    8
    Konsystencja lukru powinna być gęsta, bez żadnych grudek, ale jednocześnie lekko lejąca się. Gdy podniesiesz łyżeczkę do góry i lekko przechylisz, lukier powinien powoli, ale płynnie sączyć się nieprzerwanym strumieniem. Jeżeli strumień się rwie, dodaj odrobinkę wody. Natomiast jeśli masa jest zbyt rzadka, dodaj więcej cukru pudru i ponownie dokładnie wymieszaj. Gotowy lukier można podzielić na kilka części i dodać różne barwniki spożywcze. Na końcu pustego woreczka cukierniczego zrobić szpilką dziurkę lub ostrożnie odciąć nożyczkami sam róg woreczka. Im mniejsza dziurka, tym precyzyjniejsze i wymyślniejsze wzorki można narysować na piernikach. Lukier przeznaczony do sklejania ścianek oraz dachu chatki z piernika przełożyć do woreczka cukierniczego z większą dziurką niż lukier do dekoracji.
    9
    Poszczególne elementy domku udekorować przed złożeniem i sklejeniem ścianek. Łatwiej jest ozdabiać pierniki lukrem, gdy leżą na blacie. Po złożeniu domku można dokończyć dekorację dachu poprzez dodanie sopli z lukru. Udekorowane pierniki odkładamy na przynajmniej godzinę do całkowitego wyschnięcia lukru.
    10
    SKŁADANIE DOMKU Z PIERNIKA: Do sklejania chatki z piernika przyda się pomocna dłoń. Najlepiej, żeby jedna osoba trzymała boczną ściankę oraz front lub tył domku tak, by się stykały pod kątem prostym, a druga osoba wyciskała dość grubą warstwę lukru wzdłuż linii styku poszczególnych elementów od wewnątrz domku. Pierniki w trakcie pieczenia rosną i trochę się odkształcają, więc ścianki nie będą do siebie dokładnie przylegać na całej długości. Przerwy między ściankami dokładnie wypełnić lukrem. Następnie ostrożnie podeprzeć elementy czymś stabilnym (np. paczką mąki lub cukru) i zostawić na kilka godzin do całkowitego wyschnięcia. Gdy lukier wyschnie, w razie potrzeby uzupełnić szpary między ściankami i przymocować za pomocą lukru kolejne elementy ścian. Zostawić na całą noc do wyschnięcia.
    11
    Niewykorzystany lukier królewski można przechować w lodówce lub w temperaturze pokojowej. Przed kolejnym użyciem pougniatać w dłoniach woreczek z lukrem, żeby wyrównać jego strukturę i konsystencję. Następnego dnia po sklejeniu ścianek domku z piernika ostrożnie przymocować za pomocą lukru dach. Brzegi dachu powinny wystawać trochę ponad krawędzie ścianek. Na koniec przymocować drzwi jedną krawędzią do ścianki w taki sposób, by były lekko uchylone.
    12
    Po wyschnięciu warstwy "klejącej" przymocować komin ustawiając najkrótszy element na szczycie dachu, po bokach słupki z ukośną krawędzią i zamknąć najdłuższym prostokątem. Dach można dodatkowo udekorować "soplami lodu". Domek nie wyjdzie idealnie prosty, ale z pewnością będzie cieszyć oko i zachwycać rodzinę oraz gości :)
    13
    Gdy już minie okres świąteczny oraz noworoczny i przyjdzie czas na chowanie dekoracji świątecznych, domek (nawet po miesiącu czy dwóch) śmiało można zjeść, na co dzieci zwykle czekają z wielką niecierpliwością. Smacznego!

    Dodaj komentarz

    Twój adres email nie zostanie opublikowany.

    Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.