Surówka z kapusty pekińskiej w sosie jogurtowo-musztardowym
Surówka z kapusty pekińskiej w sosie jogurtowo-musztardowym
15 lutego 2021
Zapiekanka z ziemniakami i mięsem mielonym w pomidorowym sosie
Zapiekanka z ziemniakami i mięsem mielonym w pomidorowym sosie
17 lutego 2021
Słodka chrupiąca skórka i miękka, delikatna pianka w środku. Do tego lekko kwaskowaty krem z czarnej porzeczki. Ciasto, które dosłownie rozpływa się w ustach. Beza Pavlova znakomicie się sprawdza zarówno latem, w pełni sezonu owocowego, jak i zimą, gdy można ją udekorować orzechami, czekoladą lub suszonymi owocami :)

Składniki na bezę:

  • 6 białek w temperaturze pokojowej
  • 300 g drobnego cukru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny lub octu jabłkowego
  • 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
  • szczypta soli

Składniki na krem porzeczkowy:

  • 330 ml śmietanki 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 5 łyżek cukru pudru (niekopiastych)
  • 5 łyżek dżemu z czarnej porzeczki
  • opcjonalnie: pół szklanki owoców z nalewki
  • opcjonalnie: 30 ml Amaretto lub nalewki porzeczkowej

Przygotowanie

1
Bezę można śmiało upiec dzień wcześniej, a kremem udekorować tuż przed podaniem. Ważne, żeby białka były w temperaturze pokojowej i dokładnie oddzielone od żółtek. Miska, w której będą ubijane, powinna być całkiem czysta i sucha.
2
Na papierze do pieczenia narysować okrąg o średnicy ok. 20 cm (np. odrysowując krawędzie talerza). Obrócić papier do góry nogami i ułożyć na blaszce od piekarnika (tak, by beza nie stykała się bezpośrednio ze śladami ołówka czy długopisu).
3
Białka ubijać mikserem na wysokich obrotach. Gdy białka się spienią, dodać sól. Gdy piana zacznie robić się gęsta, ale jeszcze nie sztywna, zacząć dodawać po łyżce cukru w odstępach ok. 30-sekundowych, cały czas miksując.
4
Po zużyciu całego cukru ubijać jeszcze przez chwilę, a następnie sprawdzić rozcierając odrobinę piany między palcami, czy nie czuć żadnych grudek. Jeżeli grudki nadal są wyczuwalne, miksować dalej, co jakiś czas sprawdzając pianę. Należy jednak uważać, by nie przebić białek. Cały proces ubijania nie powinien przekroczyć 10-17 minut. Gdy cukier całkiem się rozpuści, a piana zrobi się gęsta i lśniąca, dodać sok z cytryny (lub ocet jabłkowy) i jeszcze przez krótką chwilę ubijać.
5
Następnie do ubitej piany dodać skrobię ziemniaczaną i wymieszać łopatką kuchenną. Piekarnik rozgrzać do 150 stopni z termoobiegiem.
6
Bezę ułożyć na papierze do pieczenia w kształt okręgu i delikatnie wyrównać. Na środku zrobić niewielkie wgłębienie. Zwilżyć łyżkę wodą i pociągnąć łyżką po bokach bezy, prowadząc łyżkę od dołu do góry. Dzięki temu beza zyska ładny kształt.
7
Wstawić do rozgrzanego do 150 stopni piekarnika (z termoobiegiem). Po 10 minutach zmniejszyć temperaturę do 120 stopni. Piec przez 20 minut, a następnie zmniejszyć temperaturę do 100 stopni i piec kolejne 2 godziny. Co jakiś czas zerkać, czy beza nie zaczyna się rumienić. Gdyby tak się działo, zmniejszyć temperaturę o 10-20 stopni. Jeżeli beza w trakcie pieczenia trochę popęka, nie przejmować się, w przypadku bezy to normalne zjawisko.
8
Po zakończeniu pieczenia zostawić bezę w piekarniku na ok. 50-60 minut lub na całą noc (wówczas uchylić trochę drzwiczki piekarnika).
9
PRZYGOTOWANIE KREMU: śmietankę, serek mascarpone oraz cukier puder miksować na wysokich obrotach do ubicia sztywnego kremu, ok. 3-4 minuty. Dodać 4 łyżki dżemu porzeczkowego oraz alkohol (opcjonalnie) i delikatnie wymieszać łopatką kuchenną. Krem przechowywać w lodówce. Wyłożyć go na bezę krótko przed podaniem.
10
W przypadku owoców z nalewki należy je przecedzić przez sitko i zostawić na minimum 20-30 minut do odsączenia. Przed podaniem ułożyć owoce w zagłębieniu bezy. Na owoce wyłożyć krem i rozprowadzić łyżką lub łopatką kuchenną. Na krem w kilku miejscach wyłożyć ostatnią łyżkę dżemu porzeczkowego i delikatnie zamieszać łyżeczką, tworząc wzorek.
11
Dodatkowo w sezonie można użyć do dekoracji świeżych porzeczek, malin i innych owoców. Poza sezonem można ozdobić tort rurkami waflowymi, chipsami czekoladowymi oraz czekoladkami typu raffaello, ferrero rocher lub innymi. Smacznego!

Komentarze są wyłączone.