Sałatka z tuńczykiem, makaronem i jarmużem
Sałatka z tuńczykiem i jarmużem
2021-08-16
Powidła śliwkowe z cukinią
Powidła śliwkowe z cukinią
2021-08-17
Bardzo szybkie i proste ciasto ze śliwkami. Smakuje rewelacyjnie i znika ze stołu w błyskawicznym tempie.

Składniki na ciasto maślane ze śliwkami:

  • 8 śliwek (żółtych lub fioletowych)
  • 1 szklanka* mąki pszennej tortowej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 150 g masła + odrobina do posmarowania formy
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • cukier puder do posypania

* Szklanka ma u mnie pojemność 200 ml

Przygotowanie

Szybkie ciasto maślane ze śliwkami

1
Śliwki umyć, lekko osuszyć i przekroić na pół. Usunąć pestki, a następnie każdą połówkę pokroić na 3 plasterki. Dno oraz boki tortownicy (o średnicy ok. 20 cm) posmarować odrobiną masła. Na dnie ułożyć śliwki i posypać je cynamonem (najlepiej przez drobne sitko).
2
Masło razem z cukrem ubijać mikserem na najwyższych obrotach przez ok. 5-7 minut na puszystą jasną masę. Dodać mąkę pszenną, proszek do pieczenia, sól oraz jajka. Ubijać ponownie mikserem przez ok. 1-2 minuty na jednolitą masę.
3
Przełożyć ciasto do tortownicy wyłożonej śliwkami. Piec w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 190 stopni z termoobiegiem przez ok. 45-55 minut.
4
Upieczone ciasto przestudzić, a następnie przeciągnąć nożem wzdłuż wewnętrznej krawędzi tortownicy, zdjąć obręcz i ułożyć ciasto do góry nogami na paterze. Za pomocą długiego noża oddzielić ciasto od dna tortownicy.
5
Gdy ciasto całkiem przestygnie, posypać cukrem pudrem. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.