Faworki
Faworkowe love
11 lutego 2020
Roladki z szynki z pastą jajeczną
Roladki z szynki z pastą jajeczną w dekoracyjnej otoczce
14 lutego 2020

Składniki:

  • 2 pojedyncze piersi z kurczaka
  • pół żółtej papryki
  • pół czerwonej papryki
  • opcjonalnie: pół zielonej papryki
  • makaron z 2 zupek chińskich (można zastąpić zwykłym drobnym makaronem)
  • 2/3 puszki kukurydzy konserwowej
  • pół małej kapusty pekińskiej, sałaty lodowej lub masłowej
  • 5 łyżek ketchupu
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • odrobina czarnego pieprzu
  • 1/3 łyżeczki papryki słodkiej
  • opcjonalnie: 1 płaska łyżeczka przyprawy Tajine
  • 3 płaskie łyżki przyprawy gyros/kebab

Przygotowanie

1
Filety z kurczaka pokroić w bardzo drobną kostkę. Następnie usmażyć na oleju rzepakowym lub oliwie. W trakcie smażenia dodać wszystkie przyprawy.
2
Makaron z zupek chińskich zalać wrzątkiem. Po 5-7 minutach odcedzić z nadmiaru wody. W międzyczasie przygotować sos: wymieszać ketchup z majonezem. Po usmażeniu kurczaka dodać do sosu 2 łyżeczki oleju ze smażenia (z przyprawami). Makaron wymieszać z połową sosu.
3
Przełożyć makaron do przezroczystej szklanej miski. Na wierzch ułożyć warstwę kukurydzy. Następnie czerwoną paprykę, zieloną* i żółtą. Polać odrobiną sosu. Sałatę lub kapustę pekińską pokroić drobno i połowę rozsypać na ułożoną paprykę. Polać pozostałym sosem. Wyłożyć resztę sałaty. Na samą górę ułożyć usmażonego kurczaka. Odstawić na pół godziny do przegryzienia.

*Jeżeli nie masz zielonej papryki, na czerwoną daj połowę sałaty, a następnie żółtą paprykę.
4
Przechowywać w lodówce w zamkniętym lub przykrytym folią spożywczą pojemniku. Sałatka zachowuje świeżość przez 3-4 dni. Smacznego!

Komentarze są wyłączone.