Sernik z brzoskwiniami
Sernik z brzoskwiniami
2020-02-10
Faworki
Faworki / chrusty
2020-02-11
Delikatny czekoladowy krem otoczony cienk膮 warstw膮 parzonego ciasta. Karpatka czekoladowa to prawdziwa gratka dla wielbicieli ciasta oraz czekolady 馃挒馃挒

Sk艂adniki na ciasto:

  • 180 g m膮ki
  • 250 ml mleka lub wody
  • 125 g mas艂a
  • 5 jajek
  • szczypta soli

Sk艂adniki na krem:

  • 750 ml mleka
  • 330 g mas艂a
  • 4 偶贸艂tka
  • 1 ca艂e jajko
  • 150 g cukru
  • 1,5 opakowania budyniu waniliowego w proszku
  • 4 p艂askie 艂y偶ki m膮ki pszennej
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 3 p艂askie 艂y偶ki kakao
  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 50 g czekolady deserowej lub mlecznej
  • 50-70 ml brandy, w贸dki lub amaretto (mo偶na pomin膮膰, jednak alkohol poprawia smak kremu)

Przygotowanie

1
Przygotowanie ciasta: m膮k臋 przesia膰. Mleko (lub wod臋) zagotowa膰 razem z mas艂em. Gdy mas艂o si臋 rozpu艣ci, wsypa膰 do wrz膮tku szybkim ruchem przesian膮 m膮k臋. Przez ca艂y czas energicznie miesza膰, a偶 ciasto stanie si臋 jednolite, bez 偶adnych grudek i zacznie odstawa膰 od brzeg贸w garnka. Zdj膮膰 z ognia i odstawi膰 do wystudzenia.
2
Przygotowanie kremu: Do 200 ml mleka doda膰 kakao, jajko, 偶贸艂tka, cukier, cukier waniliowy, budy艅 i m膮k臋. Wszystko razem wymiesza膰 mikserem. Pozosta艂e 550 ml mleka zagotowa膰 w wi臋kszym garnku. Do wrz膮cego mleka wla膰 przygotowan膮 mieszank臋. Gotowa膰 przez chwil臋, przez ca艂y czas energicznie mieszaj膮c, 偶eby nie by艂o grudek. Gdy masa zg臋stnieje, zdj膮膰 z ognia. Przykry膰 艣ciereczk膮 lub foli膮 spo偶ywcz膮 i odstawi膰 do wystudzenia. Mas艂o wyci膮gn膮膰 z lod贸wki, 偶eby zd膮偶y艂o zmi臋kn膮膰 do dalszej obr贸bki.
3
Przygotowanie ciasta (c.d.): Gdy masa na ciasto ca艂kiem wystygnie, prze艂o偶y膰 do miski. Ubija膰 mikserem dodaj膮c po jednym jajku. Gotow膮 mas臋 podzieli膰 na dwie r贸wne cz臋艣ci. Blach臋 na ciasto wysmarowa膰 t艂uszczem i posypa膰 m膮k膮. Pierwsz膮 po艂贸wk臋 ciasta uk艂ada膰 na blaszce kleksami. Nast臋pnie za pomoc膮 艂y偶ki lub szpatu艂ki 艂膮czy膰 kleksy, tworz膮c g贸rki. Miejsca mi臋dzy g贸rkami powinny by膰 cienkie. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 200 stopni (grzanie g贸ra-d贸艂) przez ok. 20-25 minut do wyra藕nego zarumienienia. W trakcie pieczenia ciasta parzonego nie wolno otwiera膰 ani uchyla膰 piekarnika, dopiero w ko艅cowej fazie mo偶na sprawdzi膰, czy si臋 zarumieni艂o, je艣li przez szybk臋 nie wida膰 wyra藕nie. Po upieczeniu pierwszej cz臋艣ci, ostro偶nie wy艂o偶y膰 j膮 na blat kuchenny (najlepiej na mat臋 silikonow膮) i w identyczny spos贸b upiec drugi blat ciasta.
4
Przygotowanie kremu (c.d.): Gdy masa budyniowa wystygnie, rozpu艣ci膰 czekolad臋 gorzk膮 i deserow膮 w rondelku lub mikrofal贸wce. Mas艂o zmiksowa膰, a偶 stanie si臋 kremowe i puszyste. Do ubitego mas艂a dodawa膰 ma艂ymi porcjami mas臋 budyniow膮 i dalej ubija膰, a偶 krem b臋dzie g艂adki i jednolity. Doda膰 rozpuszczon膮 i przestudzon膮 czekolad臋. Nast臋pnie dodawa膰 stopniowo w贸dk臋 lub brandy, sprawdzaj膮c w mi臋dzyczasie smak kremu, by nie przedobrzy膰 z zacnym trunkiem ;)
5
Na doln膮 warstw臋 ciasta wy艂o偶y膰 ca艂y krem. Przykry膰 drug膮 warstw膮 ciasta i opr贸szy膰 cukrem pudrem.
6
Przechowywa膰 w lod贸wce. Smacznego!

Komentarze s膮 wy艂膮czone.