Sposób na ozdobne krojenie jajek na świąteczny stół
Sposób na ozdobne krojenie jajek na świąteczny stół
2021-02-23
Cytrynowy krem do tortu z jogurtem greckim
Cytrynowy krem do tortu z jogurtem greckim
2021-02-25
Słodka, delikatna pianka opatulona chrupiącą bezą. Na to mocno cytrynowy krem, ozdobiony różyczkami z plasterków brzoskwini. Krem równoważy słodkość bezy, a beza łagodzi kwaskowatość kremu - to się nazywa idealne zgranie :)

Składniki na bezę:

  • 6 białek w temperaturze pokojowej
  • 300 g drobnego cukru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny lub octu jabłkowego
  • 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
  • szczypta soli

Składniki na krem cytrynowy:

  • 3 żółtka
  • 60 g zimnego masła
  • 80 g cukru
  • 80 ml soku z cytryny (dwie nieduże cytryny)
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 400 g jogurtu typu greckiego
  • 250 ml śmietanki 30% (dobrze schłodzonej)
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 puszka brzoskwiń (ok. 820 g z syropem)

  • Dodatkowo będzie potrzebna:
  • pieluszka tetrowa lub duża gaza

Przygotowanie

bezy Pavlova z kremem cytrynowym i brzoskwiniami z puszki

1
Prace nad tą bezą należy rozłożyć na dwa dni. Pierwszego dnia przygotować serek z jogurtu typu greckiego, mus cytrynowy do kremu oraz upiec bezę. Drugiego dnia przygotować krem cytrynowy i wykończyć torcik.
2
PRZYGOTOWANIE BEZY: ważne, żeby białka do bezy były w temperaturze pokojowej i dokładnie oddzielone od żółtek. Miska, w której będą ubijane, powinna być całkiem czysta i sucha. Przed rozpoczęciem ubijania białek narysować na papierze do pieczenia okrąg o średnicy ok. 20 cm (np. odrysowując krawędzie talerza). Obrócić papier do góry nogami i ułożyć na blaszce od piekarnika (tak, by beza nie stykała się bezpośrednio ze śladami ołówka czy długopisu).
3
Białka ubijać mikserem na wysokich obrotach. Gdy białka się spienią, dodać sól. Gdy piana zacznie robić się gęsta, ale jeszcze nie sztywna, zacząć dodawać po łyżce cukru w odstępach ok. 30-sekundowych, cały czas miksując.
4
Po zużyciu całego cukru ubijać jeszcze przez chwilę, a następnie sprawdzić rozcierając odrobinę piany między palcami, czy nie czuć żadnych grudek. Jeżeli grudki nadal są wyczuwalne, miksować dalej, co jakiś czas sprawdzając pianę. Należy jednak uważać, by nie przebić białek. Cały proces ubijania nie powinien przekroczyć 10-17 minut. Gdy cukier całkiem się rozpuści, a piana zrobi się gęsta i lśniąca, dodać sok z cytryny (lub ocet jabłkowy) i jeszcze przez krótką chwilę ubijać.
5
Następnie do ubitej piany dodać skrobię ziemniaczaną i wymieszać łopatką kuchenną. Piekarnik rozgrzać do 150 stopni z termoobiegiem.
6
Bezę ułożyć na papierze do pieczenia w kształt okręgu i delikatnie wyrównać. Na środku zrobić niewielkie wgłębienie. Zwilżyć łyżkę wodą i pociągnąć łyżką po bokach bezy, prowadząc łyżkę od dołu do góry. Dzięki temu beza zyska ładny kształt.
7
Wstawić do rozgrzanego do 150 stopni piekarnika (z termoobiegiem). Po 10 minutach zmniejszyć temperaturę do 120 stopni. Piec przez 20 minut, a następnie zmniejszyć temperaturę do 100 stopni i piec kolejne 2 godziny. Co jakiś czas zerkać, czy beza nie zaczyna się rumienić. Gdyby tak się działo, zmniejszyć temperaturę o 10-20 stopni. Jeżeli beza w trakcie pieczenia trochę popęka, nie przejmować się, w przypadku bezy to normalne zjawisko.
8
Po zakończeniu pieczenia zostawić bezę w piekarniku na ok. 50-60 minut lub na całą noc (wówczas uchylić trochę drzwiczki piekarnika).
9
W czasie, gdy beza się piecze, przygotować serek oraz mus cytrynowy. Tetrową pieluszkę lub gazę wyłożyć na sitko (gazę złożyć na 3-4 części). Sitko ustawić na garnku lub głębszej misce, gdyż część zawartości wycieknie lub wsiąknie w pieluszkę. Jogurt typu greckiego wymieszać łyżką i wyłożyć na pieluszkę/gazę. Następnie zawinąć rogi materiału i dość ciasno zawiązać wstążkę tuż nad jogurtem. Można lekko docisnąć jogurt, żeby powstała w ten sposób sakiewka była jak najbardziej zwarta. Wstawić do lodówki na całą noc.
10
PRZYGOTOWANIE MUSU CYTRYNOWEGO: Wycisnąć sok z cytryn i przelać przez sitko do szklanej (żaroodpornej) lub metalowej miski. Dodać cukier oraz żółtka i ubijać trzepaczką przez ok. 60 sekund.
11
W niedużym garnku zagotować ok. 200 ml wody. Miseczkę z masą jajeczną ustawić na garnku (lub na sitku, położonym na garnku) w taki sposób, by woda nie sięgała dna miski. Jeżeli woda dotyka miski, wylać trochę wody.
12
Podgrzewać masę na parze przez ok. 15-25 minut cały czas mieszając trzepaczką, aż zgęstnieje. W międzyczasie sprawdzać, czy woda w garnku nie wykipiała ;) Jeżeli w tym czasie masa zgęstnieje do konsystencji gęstego budyniu, wyłączyć ogień i dodawać po kawałku zimnego masła, cały czas energicznie mieszając trzepaczką. Natomiast jeżeli masa ma lekko gęstą, ale nadal lejącą konsystencję, 4 łyżki masy przelać do kubeczka i wystudzić. Następnie dodać 1 łyżeczkę skrobi ziemniaczanej, dokładnie wymieszać i przelać z powrotem do miski. Podgrzewać dalej przez ok. 1-3 minuty cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje. Wówczas wyłączyć ogień i dodawać po kawałku zimnego masła, mieszając energicznie trzepaczką.
13
Gdyby po dodaniu masła masa się zwarzyła (zacząłby się wydzielać z niej tłuszcz), odstawić do przestudzenia, a następnie ubijać blenderem do połączenia całości w gładką kremową konsystencję. Natomiast jeżeli w musie cytrynowym utworzą się grudki, przecedzić przez drobne sitko.
14
Gotową masę cytrynową wystudzić, następnie przykryć folią spożywczą tak, by folia stykała się ściśle z powierzchnią masy. Schować na minimum 5 godzin (a najlepiej całą noc) do lodówki.
15
Na drugi dzień przygotować krem cytrynowy. Serek powstały z jogurtu greckiego wymieszać z musem cytrynowym. Śmietankę 30% ubijać mikserem na wysokich obrotach. Gdy zacznie gęstnieć (po ok. 2 minutach ubijania), dodać 3 łyżki cukru pudru. Gdy śmietana zrobi się dość gęsta, ale jeszcze nie całkiem ubita, zmniejszyć obroty do średnich i miksować dalej przez ok. 1-2 minuty, aż zrobi się wystarczająco gęsta i puszysta.
16
Do ubitej śmietany dodawać po 2 łyżki masy cytrynowej wymieszanej z serkiem i delikatnie mieszać do połączenia mas. Gotowy krem wstawić do lodówki do schłodzenia (minimum 30 minut).
17
W międzyczasie brzoskwinie odsączyć z syropu, pokroić na bardzo cienkie plasterki i układać na ręczniku papierowym do osuszenia. Schłodzony krem cytrynowy wyłożyć na bezę, najlepiej nie wcześniej niż godzinę czy dwie przed podaniem. Plasterki brzoskwini zwijać w kształt różyczki (zagiąć jeden róg i rolować w kierunku drugiego rogu) i układać na kremie.
18
Przechowywać w lodówce. Po nocy spędzonej w lodówce górna warstwa bezy może zmięknąć. Będzie nadal smaczna, ale już nie taka chrupiąca. Dlatego krem najlepiej nakładać na bezę krótko przed podaniem. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.