Surówka z cukinią, rukolą i kukurydzą
Sos sałatkowy z ziołami prowansalskimi i trawą cytrynową
2020-03-01
Nuggetsy z kurczaka
Nuggetsy
2020-03-02
Ciastka migdałowe z masy marcepanowej cudownie pachną i bosko smakują. To zdecydowanie nasze ulubione ciasteczka. Można je chrupać bez końca...

Składniki na ciastka:

  • 400 g mąki tortowej (typ 450)
  • 250 g masła lub margaryny do pieczenia w temperaturze pokojowej
  • 150 g cukru
  • 4 żółtka
  • 2 całe jajka
  • 6 kropli aromatu migdałowego
  • masa marcepanowa (patrz składniki obok)

Składniki na masę marcepanową:

  • półtorej szklanki* migdałów mielonych (ok.150 g)
  • półtorej szklanki cukru pudru
  • 1 białko
  • 1 łyżeczka aromatu migdałowego
  • szczypta soli


  • * Szklanka ma u mnie pojemność 200 ml

    Marcepan najlepiej przygotować dzień wcześniej lub kilka godzin przed planowanym pieczeniem ciasteczek

Przygotowanie

ciasteczek migdałowych z masy marcepanowej

1
Masa marcepanowa: mielone migdały wymieszać z cukrem pudrem, białkiem, szczyptą soli i aromatem migdałowym. Można to zrobić ręcznie lub mikserem. Ukształtować zbitą kulę, owinąć folią spożywczą i wsadzić na minimum godzinę do lodówki lub do zamrażarki. Marcepan można przechować przez 2-3 dni w lodówce lub znacznie dłużej w zamrażarce. Trzeba tylko pamiętać, by przed użyciem wyciągnąć marcepan odpowiednio wcześniej do rozmrożenia.
2
Masło (margarynę) zmiksować z cukrem i masą marcepanową (masło/margaryna powinno być w temperaturze pokojowej. Jeśli dopiero teraz wyciągasz je z lodówki, zetrzyj na tarce o średnich oczkach i możesz działać dalej). Ciasteczka z margaryną co prawda nie trzymają kształtu i topnieją w trakcie pieczenia (wyglądają jak biszkopty), ale są mięciutkie i rozpływają się w ustach. Jeśli użyjesz masła, ciasteczka będą ładniej się prezentować - zachowają swój kształt, ale będą twardsze i bardziej kruche. Jedne i drugie jednak znikną z talerzy tak samo szybko :)
3
Jajka i żółtka wymieszać z aromatem migdałowym i dodawać stopniowo do masła z marcepanem. Przesiać mąkę i dodawać porcjami do masy.
4
Gotowe ciasto od razu zanim stwardnieje nakładać do szprycy (musi być mocna, gdyż ciasto jest dość twarde i ciężko się je wyciska) lub woreczka cukierniczego i wyciskać na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. Zostawiać dość spore odstępy pomiędzy poszczególnymi ciasteczkami (zwłaszcza w przypadku, gdy używasz margaryny). W przypadku masła odstawić blachę z wyciśniętymi ciasteczkami na ok. 60 minut do stężenia. W przypadku margaryny nie ma to znaczenia, gdyż ciastka i tak stracą kształt w trakcie pieczenia.
5
Ciasteczka piec w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180-190 stopni przez ok. 10-15 minut do lekkiego zrumienienia. Najlepiej zaglądać w trakcie pieczenia przez szybkę, gdyż ciastka dość szybko mogą się przypalić. Upieczone ciasteczka od razu przekładać na kratkę lub talerz do wystudzenia. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.