Jak ugotować kukurydzę, aby była smaczna?

Syrop miętowy do herbaty, lemoniady i drinków
Syrop miętowy do herbaty, lemoniady i drinków
2021-08-29
Powidła śliwkowe z melonem
Powidła śliwkowe z melonem
2021-08-30
Brzmi jak banał, ale jednak dla kogoś, kto nigdy wcześniej nie gotował kukurydzy, świeże kolby mogą stanowić pewne wyzwanie ;) Pasibrzuszek radzi, jak gotować kolby kukurydzy, aby dobrze smakowały.

Składniki na gotowaną kukurydzę:

  • 4 kolby kukurydzy
  • 3 łyżki cukru
  • 5-6 l wody
  • sól do posypania ugotowanej kukurydzy

WSKAZÓWKI PASIBRZUSZKA:


  • Do gotowania kukurydzy należy przygotować jak największy garnek, żeby kolby mogły się w nim swobodnie obracać.

  • Wody, w której będzie się gotowała kukurydza, nie należy solić. Sól spowoduje, że kukurydza będzie twarda, a nie miękka. Kukurydzę oprószamy solą dopiero po jej ugotowaniu i podaniu.


  • Przygotowanie

    Jak ugotować kukurydzę, aby była smaczna?

    1
    Kukurydzę obrać z liści i włókien. Do dużego garnka nalać ok. 5-6 litrów wody, dodać cukier i zagotować. W przypadku mniejszego garnka pokroić kolby kukurydzy na kawałki. Do wrzącej wody ostrożnie włożyć kolby kukurydzy.
    2
    Gotować na średnim ogniu pod przykryciem przez ok. 14-18 minut (w zależności od wielkości kolb). Po upływie 14 minut sprawdzić widelcem, czy ziarenka kukurydzy są już wystarczająco miękkie. Ugotowaną kukurydzę wyciągnąć z garnka i położyć na chwilkę na sitku, żeby ociekła z wody. Na talerzu posypać kukurydzę solą. Smacznego!

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

    Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.