
Marynata do piersi z kurczaka
2020-01-06
Kotleciki z kurczaka pod pierzynką
2020-01-06Aromatyczny karczek w marynacie ziołowej. Można podawać na gorąco jako główne danie (np. z pieczonymi lub gotowanymi ziemniakami i surówką), podgryzać na zimno jako przekąskę lub dodawać do kanapek.
Składniki:
- ok. 800-1000 g karczku
- 6 łyżek oleju rzepakowego
- opcjonalnie:1 łyżeczka octu jabłkowego
- zioła, w razie możliwości świeże (bazylia, rozmaryn, mięta, tymianek, kolendra)
- 3 ząbki czosnku
- pół łyżeczki ostrej mielonej papryki
- pół łyżeczki słodkiej mielonej papryki
- pół łyżeczki pieprzu ziołowego
- szczypta pieprzu cytrynowego
- półtorej łyżeczki soli
- 1 łyżeczka imbiru
- 1 liść laurowy
- 1 ziarenko ziela angielskiego
- 1 łyżeczka chrzanu tartego ze słoiczka
- 2 łyżeczki musztardy delikatesowej łagodnej
Przygotowanie
pieczonego karczku
1
Olej wlać do słoiczka lub kubka. Dodać ocet jabłkowy (opcjonalnie), zioła oraz przyprawy. Wymieszać. Dodać chrzan i musztardę, dokładnie wymieszać. Gotową marynatę wetrzeć w mięso. Do słoiczka/kubka po marynacie wlać ok. 50-70 ml wody, przepłukać i wylać do naczynia z karczkiem. Mięso obłożyć pokrojonymi ząbkami czosnku, dodać liść laurowy i ziele angielskie. Przykryć folią spożywczą lub aluminiową i wstawić do lodówki na minimum 12 godzin, a najlepiej na 2-3 dni.
2
Przed pieczeniem przełożyć mięso (z marynatą i wszystkimi przyprawami) do naczynia żaroodpornego lub niewielkiej blachy. Przykryć folią aluminiową lub włożyć mięso do rękawa do pieczenia, zamknąć rękaw z obu stron i nakłuć w dwóch miejscach, np. wykałaczką, by rozgrzane powietrze miało ujście.
Piec w nagrzanym piekarniku:w temperaturze 210-220 stopni przez pierwsze 20 minut, następnie obniżyć temperaturę do 180-185 stopni i piec przez kolejne 40-50 minut, w przypadku przykrycia z folii aluminiowej, unieść ostrożnie folię i polać mięso sosem zbierającym się na dnie naczynia lub wodą (ok. pół szklanki), jeśli sosu jest bardzo mało, w przypadku rękawa, delikatnie potrząsnąć parę razy rękawem, by rozprowadzić sos po mięsie.
Piec w nagrzanym piekarniku:
3
Całkowity czas pieczenia zależny jest od wielkości kawałka. Po upływie ok. godziny od początku pieczenia, sprawdzaj co jakieś 15-20 minut, czy mięso jest już miękkie. Pod koniec pieczenia ściągnij folię aluminiową/rozetnij rękaw i pozwól, by wierzch mięsa delikatnie się przypiekł.
Generalnie w przypadku karkówki pieczonej w całości przyjmuje się zasadę, że powinna to być jedna godzina na każdy kilogram mięsa w temperaturze 180 stopni (np. dwukilogramowy karczek powinno się piec przez 2 godziny). Mięsa pieczone w rękawie lub pod przykryciem z folii aluminiowej zachowują większą soczystość, ale pieką się dłużej. Jeżeli masz zaproszonych gości i zależy Ci, żeby karczek był gotowy na konkretną godzinę, wstaw mięso do piekarnika odpowiednio wcześniej (zakładając pewien zapas czasowy), a później utrzymuj w cieple.
Generalnie w przypadku karkówki pieczonej w całości przyjmuje się zasadę, że powinna to być jedna godzina na każdy kilogram mięsa w temperaturze 180 stopni (np. dwukilogramowy karczek powinno się piec przez 2 godziny). Mięsa pieczone w rękawie lub pod przykryciem z folii aluminiowej zachowują większą soczystość, ale pieką się dłużej. Jeżeli masz zaproszonych gości i zależy Ci, żeby karczek był gotowy na konkretną godzinę, wstaw mięso do piekarnika odpowiednio wcześniej (zakładając pewien zapas czasowy), a później utrzymuj w cieple.
4
Karczek pieczony w całości można podawać z gotowanymi ziemniakami, makaronem, ryżem lub po prostu z sałatką (np. ziemniaczaną). Karczek dobrze się spisze zarówno w roli głównego dania, jak i zimnej przekąski. Można go także dodawać do kanapek zamiast wędlin. Smacznego!