
Naleśniki z serkiem, łososiem i szpinakiem
2020-08-25
Ptysie z kremem z białej czekolady i mascarpone
2020-09-08Szaszłyki to jedno z moich ulubionych dań grillowych :) Tym razem proponuję przepis na wyjątkowe szaszłyki z mieszanego mięsa - piersi kurczaka, karkówki i łopatki oraz warzyw. Pyszne, soczyste i kolorowe - coś dla oka i podniebienia ;)
Składniki:
- This is the 1st item
- This is the 2nd item
- 2 piersi z kurczaka
- 2 plastry karkówki (ok. 300 g)
- 2 plastry łopatki bez kości (ok. 300 g)
- 2 czerwone papryki
- 1 żółta papryka
- 1 biała lub zielona papryka
- 1 średnia cukinia
- 3-4 cebule
- ok. 14 pieczarek
Składniki na marynatę do karkówki:
- This is the 1st item
- This is the 2nd item
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
- 1/5 łyżeczki ostrej papryki
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1 ząbek czosnku
- 1/3 łyżeczki suszonego majeranku
- 1/4 łyżeczki suszonego tymianku
- kilka ziarenek kolendry
- 1 łyżka oliwy z oliwek
Składniki na marynatę do kurczaka:
- This is the 1st item
- This is the 2nd item
- 1 płaska łyżeczka soli
- 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
- 1/5 łyżeczki ostrej papryki
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- opcjonalnie: 1/3 łyżeczki kurkumy
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- kilka listków bazylii
Składniki na marynatę do łopatki:
- This is the 1st item
- This is the 2nd item
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
- 1/5 łyżeczki ostrej papryki
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1/5 łyżeczki imbiru
- parę listków mięty
- 1 łyżka oliwy
- 1 ząbek czosnku
Przygotowanie
szaszłyków z kurczaka, karkówki i łopatki
1
Piersi kurczaka pokroić w kostkę o szerokości ok. 3-4 cm. Podane składniki na marynatę do kurczaka wymieszać w miseczce (czosnek przekroić na 2-3 części, a listki bazylii posiekać). Dodać marynatę do pokrojonego kurczaka i dokładnie wymieszać.
2
Łopatkę pokroić na nieco mniejsze kawałeczki niż kurczaka (ok. 2x3 cm). Podane składniki na marynatę do łopatki wymieszać w miseczce (czosnek przekroić na 2-3 części, a listki mięty posiekać). Dodać marynatę do pokrojonego mięsa i dokładnie wymieszać.
3
Karkówkę również pokroić na trochę mniejsze kawałeczki niż kurczaka (ok. 2x3 cm). Podane składniki na marynatę do karkówki wymieszać w miseczce (czosnek przekroić na 2-3 części, a ziarenka kolendry rozgnieść między palcami). Dodać marynatę do pokrojonego mięsa i dokładnie wymieszać.
4
Przyprawione mięso z kurczaka, łopatki i karkówki odstawić na 2-3 godziny lub na całą noc do lodówki do zamarynowania.
5
Paprykę pokroić w kostkę o szerokości ok. 2-3 cm. Cebulę przekroić na pół, a połówki na ćwiartki, następnie rozdzielić poszczególne warstwy na pojedyncze "listki". Cukinię pokroić na plasterki. Pieczarki obrać i oczyścić, ale nie kroić.
6
Zamarynowane mięso naprzemiennie nakładać na patyczki po ok. 4-6 kawałeczków na zmianę z warzywami i pieczarkami. Układać na aluminiowych tackach i piec na grillu, aż mięso będzie gotowe, obracając co jakiś czas, by szaszłyki z każdej strony upiekły się równomiernie. Karkówka i łopatka pieką się dłużej niż kurczak, dlatego powinny być pokrojone na mniejsze kawałeczki niż drób, żeby każdy rodzaj mięsa zdążył się odpowiednio upiec, ale nie przypalić ;)
7
Do szaszłyków polecam sos pomidorowo-musztardowy, dip czosnkowy lub chrzanowy (linki do przepisów znajdziesz na dole strony). Smacznego!