
Sałatka z kurczakiem, ananasem i kukurydzą
2020-09-29
Szybkie ciasto jogurtowe
2020-10-05Słonecznikowiec to ciasto, które uwielbiam. Wymaga sporo zachodu, ale efekt jest cudownie pyszny :) Goście się nim zachwycają. Polecam do wypróbowania!
Składniki na ciasto:
- 180 g mąki pszennej tortowej (typ 450)
- 3 łyżki kakao
- 150 ml oleju rzepakowego
- 5 białek
- 5 żółtek
- 160 g + 80 g cukru (razem 240 g)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 100 ml wody
Składniki na krem słonecznikowy:
- 600 g masy krówkowej kajmak (półtorej puszki)
- 200 g + 75 g masła (razem 275 g)
- 250 g łuskanego słonecznika
- 5 łyżek mleka
- 80 g cukru
- opcjonalnie: 50 ml brandy, wódki lub amaretto
Dodatkowo:
- Na polewę czekoladową:
- 180 ml śmietany 30%
- 100 g czekolady gorzkiej
- 100 g czekolady mlecznej lub deserowej
- 2 płaskie łyżki cukru pudru
- 70 ml amaretto, brandy lub nalewki (np. wiśniowej lub porzeczkowej)
- 80 ml wody
- 20 g czekolady gorzkiej
- 20 g czekolady białej lub mlecznej
Do nasączenia blatów ciasta:
Ponadto do dekoracji:
WSKAZÓWKI PASIBRZUSZKA:
Słonecznikowiec jest przepysznym ciastem, które jednak wymaga dość dużo czasu. Prace można spokojnie rozłożyć na dwa dni. Pierwszego dnia upiec blaty ciasta oraz karmelizowany słonecznik, a drugiego dnia przygotować krem i polewę czekoladową. Na trzeci dzień ciasto będzie idealne do podania :)
Przygotowanie
1
PRZYGOTOWANIE CIASTA: do rondelka wlać 150 ml oleju, 100 ml wody, 160 g cukru oraz 3 łyżki kakao (płaskie). Ciągle mieszając podgrzewać na wolnym ogniu. Gdy cukier się rozpuści, a masa zacznie wrzeć, zdjąć z ognia i odstawić do całkowitego wystygnięcia. Jajka wyciągnąć z lodówki, żeby zdążyły się ogrzać do temperatury pokojowej przed dalszą obróbką.
2
Po jednej łyżeczce sody i proszku do pieczenia przesiać ze 180 g mąki. Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać po łyżce pozostałego cukru (80 g). Do ubitych białek dodać żółtka i miksować do otrzymania jednolitej, kremowej konsystencji.
3
Do ubitych jajek dodać wystudzoną mieszankę kakaową. Energicznie mieszać łyżką do połączenia składników. Dodać mąkę przesianą z sodą i proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać.
4
Blachę o wymiarach 25x36 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać ciasto do blachy i wyrównać górę szpatułką. Piec w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni przez ok. 40-50 minut do tzw. suchego patyczka. Po wyjęciu z piekarnika zostawić ciasto w blaszce do wystygnięcia.
5
Wystudzone ciasto wyjąć z formy i przekroić na dwa blaty. Do kubeczka wlać 70 ml alkoholu (amaretto, brandy lub nalewki owocowej) oraz 80 ml wody. Nasączyć powstałą mieszanką oba blaty.
UWAGA: Jeśli ciasto ma być całkiem bezalkoholowe, można je nasączyć wodą (150 ml) z dodatkiem 2 łyżeczek cukru waniliowego i 1 łyżki soku z cytryny.
UWAGA: Jeśli ciasto ma być całkiem bezalkoholowe, można je nasączyć wodą (150 ml) z dodatkiem 2 łyżeczek cukru waniliowego i 1 łyżki soku z cytryny.
6
PRZYGOTOWANIE KARMELIZOWANEGO SŁONECZNIKA DO KREMU: słonecznik, 5 łyżek mleka, 75 g masła i 80 g cukru włożyć do rondelka i często mieszając zagotować. Do blachy (25 x 36 cm) włożyć silikonową matę do pieczenia (w ostateczności papier do pieczenia, ale może być trudno odkleić od niego słonecznik). Przełożyć na matę masę słonecznikową i wyrównać szpatułką. Piec w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni przez ok. 15-20 minut do mocnego zarumienienia słonecznika. Uważać, by słonecznik nie zaczął się przypalać, gdyż będzie miał wtedy gorzki posmak. Wystudzony słonecznik pokruszyć ręcznie na małe kawałeczki. 4 łyżki słonecznika odłożyć na później do dekoracji ciasta.
7
PRZYGOTOWANIE KREMU SŁONECZNIKOWEGO: Masło i masę krówkową wyciągnąć wcześniej z lodówki, żeby ogrzały się do temperatury pokojowej. Jeśli jednak masło jest prosto z lodówki, można je utrzeć na tarce o średnich oczkach. Masło ubijać mikserem z masą krówkową do powstania jednolitej, kremowej masy. Dodać pokruszony słonecznik i jeszcze przez chwilę miksować. Do kremu można dodać ok. 50 ml alkoholu (brandy, wódki lub amaretto), dla podkreślenia smaku.
8
Jeden nasączony blat ciasta włożyć do formy, wylać krem słonecznikowy i wyrównać szpatułką. Ostrożnie nałożyć drugi nasączony blat ciasta.
9
PRZYGOTOWANIE POLEWY CZEKOLADOWEJ: Po 100 g czekolady gorzkiej i mlecznej (lub deserowej) zetrzeć na tarce o średnich oczkach, ewentualnie posiekać drobno nożem. Przełożyć czekoladę, śmietankę 30% oraz cukier puder do rondelka. Podgrzewać na wolnym ogniu ciągle mieszając (mieszać suchą łyżką, do masy nie może się dostać ani kropla wody). Gdy czekolada się rozpuści, a masa zacznie wrzeć, zdjąć z ognia. Lekko ostudzić, a następnie wylać na górę ciasta. Wyrównać delikatnie szpatułką. Wstawić do lodówki na minimum 3-4 godziny, a najlepiej na całą noc.
10
Gdy polewa na cieście całkiem wystygnie, zetrzeć na tarce po 20 g czekolady gorzkiej oraz białej lub mlecznej lub dla ciekawszego efektu zeskrobać czekoladę obieraczką do warzyw. Udekorować górę ciasta na zmianę pokruszonym słonecznikiem oraz tartą czekoladą. Przechowywać w lodówce. Smacznego!