
Jabłecznik przekładany
2021-10-23
Mini bezy z kremem kajmakowym
2021-10-28W naszym domu zapachniało świętami :) A wszystko za sprawą sernika z dynią. Bardzo delikatna, puszysta masa na spodzie z kakaowych herbatników fantastycznie pachnie i smakuje pierniczkami. Muszę przyznać, że rezultat zdecydowanie przerósł moje oczekiwania.
Składniki na sernik dyniowy:
- 220 g kakaowych herbatników*
- 70 g masła
- ok. 1,6 kg dyni (waga przed obraniem i wydrążeniem)
- 100 g cukru trzcinowego
- 500 ml wody
- szczypta soli
- 1 kg sera z wiaderka lub twarogu 3-krotnie mielonego
- 6 jajek
- 200 g cukru pudru
- pół łyżeczki cynamonu
- opcjonalnie: odrobina gorzkiej i białej czekolady do dekoracji
- opcjonalnie: parę listków mięty do dekoracji
Przygotowanie
Sernik dyniowy pachnący świętami
1
Dynię wydrążyć z pestek, pokroić na mniejsze kawałki i obrać ze skórki. Następnie pokroić w drobną kostkę i przełożyć do szerokiej patelni. Dodać cukier trzcinowy, cynamon, szczyptę soli oraz wodę. Dokładnie wymieszać i podgrzewać na średnim ogniu, regularnie mieszając. Najpierw dusić przez kilka minut pod przykryciem, a następnie bez pokrywki, żeby woda mogła odparować.
2
W międzyczasie herbatniki zetrzeć blenderem na bardzo drobne okruchy. Masło roztopić w rondelku na słabym ogniu lub mikrofalówce (w przypadku braku herbatników kakaowych można użyć zwykłych herbatników, a do roztopionego masła dodać 2 łyżki kakao i dokładnie wymieszać). Dodać roztopione masło do zmielonych herbatników i bardzo dobrze wymieszać. Tortownicę o średnicy ok. 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć do niej masę z herbatników i mocno podociskać palcami, żeby utworzyć zbity spód. Wstawić do lodówki.
3
Gdy dynia na patelni zrobi się miękka (sprawdzać widelcem), a woda w dużej mierze odparuje (resztka zamieni się w syrop), przełożyć całość do blendera i zetrzeć na pulpę. Odstawić do przestudzenia.
4
W osobnej misce ubić dobrze mikserem ser z wiaderka lub zmielony twaróg, cukier puder oraz jajka. Dodać pulpę z dyni. Dokładnie wymieszać i przelać do tortownicy na spód z herbatników. Masa będzie rzadka, ale tak ma być.
5
Piec w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 170 stopni przez ok. 60-70 minut. Po zakończeniu pieczenia zostawić w piekarniku przez ok. 10 minut, a następnie uchylić drzwiczki i studzić w ten sposób przez kolejne 30 minut. Następnie wyciągnąć z piekarnika i odstawić do całkowitego wystudzenia.
6
Gdy sernik całkiem wystygnie, wstawić do lodówki na kilka godzin lub całą noc. Przed podaniem sernik można udekorować tartą czekoladą (np. gorzką i białą) oraz świeżą miętą. Smacznego!
2 Comments
Przepis jest kuszący i to bardzo. Jaka dynia będzie najlepsza do tego sernika?
Ja użyłam zwykłej dyni i sera z wiaderka. Sernik smakuje bajecznie 🙂