
Sałatka jarzynowa tradycyjna
2020-02-23
Sałatka z łososiem i jajkiem
2020-02-25Sałatka jarzynowa jest dobrze znana i lubiana. Ja jednak zwykle przygotowuję tę klasyczną sałatkę w wiosennej odsłonie, czyli ze świeżym ogórkiem i papryką zamiast gotowanej marchewki. Jest bardziej rześka i... cóż, nadaje sałatce wiosenny powiew ;)
Składniki:
- 10 niedużych ziemniaków
- 5 jajek
- 1 duży zielony ogórek (surowy)
- 1 czerwona papryka
- 1 puszka groszku konserwowego
- opcjonalnie: pół puszki kukurydzy konserwowej
- 3-4 czubate łyżki majonezu
- sól
- pieprz
Przygotowanie
sałatki jarzynowej w wiosennej odsłonie
1
Ziemniaki bez obierania włożyć do garnka i ugotować w lekko posolonej wodzie. Sprawdzać delikatnie widelcem, czy już się ugotowały. Uważać, by nie gotowały się zbyt długo, żeby się potem nie rozpadały przy krojeniu.
2
W międzyczasie ugotować jajka na twardo (ok. 10 minut licząc od momentu zagotowania się wody). Ugotowane jajka zalać zimną wodą i zostawić do ostudzenia.
3
Ugotowane i przestudzone ziemniaki obrać i pokroić w drobną kostkę. Przełożyć do miski. Obrać i pokroić drobno jajka oraz ogórek. Dodać pokrojoną w kostkę paprykę i odsączony groszek oraz kukurydzę konserwową (opcjonalnie). Następnie dodać majonez, przyprawić solą i pieprzem do smaku i wszystko dokładnie wymieszać.
4
Zostawić na minimum 30 minut do przegryzienia. Przechowywać w lodówce. Podawać do mięs, wędlin, kanapek lub jako samodzielną przekąskę. Smacznego!