
Szaszłyki z kurczaka, karkówki i łopatki
2020-08-27
Deser w pucharkach z bitą śmietaną, galaretką i kremem mascarpone
2020-09-10Puszyste i mięciutkie ptysie z pysznym kremem z białej czekolady, mascarpone i bitej śmietany polecają się jako deser na pogodę i niepogodę :)
Składniki na ciasto ptysiowe:
- 180 ml wody
- 60 g masła
- 140 g mąki pszennej tortowej (typ 450)
- 4 jajka
- szczypta soli
Składniki na krem:
- 1 biała czekolada (ok. 90-100 g)
- 200 g serka mascarpone
- 200 g śmietanki 30% lub 36%
- 2 łyżki cukru pudru
- opcjonalnie: 20 ml amaretto (ewentualnie wódki lub brandy)
Przygotowanie
ptysiów z kremem z białej czekolady i mascarpone
1
W rondelku zagotować wodę z masłem. W międzyczasie przesiać mąkę. Gdy woda się zagotuje, wsypać do niej szybkim ruchem przesianą mąkę i energicznie mieszać. Zmniejszyć ogień do minimum i mieszać, aż masa zacznie odstawać od brzegów rondelka i będzie miała gęstą, jednolitą konsystencję bez grudek.
2
Gotową masę trochę przestudzić. Do dalszej obróbki może być ciepła, ale nie gorąca. Do przestudzonej masy wbijać pojedynczo jajka i miksować do zyskania gładkiej, jednolitej masy. Następnie przekładać ciasto do szprycy lub rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskać niewielkie porcje w kształcie piramidek (o średnicy ok. 3 cm i wysokości ok. 2,5 cm). Zachować dość duże odstępy, gdyż ciasto mocno urośnie w trakcie pieczenia.
3
Piec w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 220 stopni z termoobiegiem przez ok. 17-20 minut do lekkiego zrumienienia. W trakcie pieczenia nie otwierać piekarnika, ciasto parzone nie lubi się wietrzyć ;) Dopiero pod koniec pieczenia sprawdzić, czy ptysie są już gotowe i czy nie przypiekają się za bardzo. Upieczone ptysie całkowicie wystudzić przed przygotowaniem kremu.
4
Ptysie można upiec dzień wcześniej, przechować w zamkniętym pojemniku, a kremem nadziewać niedługo przed podaniem. Ptysie wypełnione kremem natomiast przechowywać w lodówce.
5
PRZYGOTOWANIE KREMU: rozpuścić białą czekoladę w kąpieli wodnej i odstawić na chwilę do przestygnięcia. Do lekko przestudzonej czekolady dodawać po łyżce serka mascarpone i mieszać łyżką lub mikserem na niskich obrotach do uzyskania jednolitej konsystencji bez grudek.
Dobrze schłodzoną śmietankę ubijać w wysokim naczyniu. Gdy lekko zgęstnieje dodać cukier puder i dalej ubijać, aż śmietana zrobi się sztywna. Pod koniec ubijania dodać masę z czekolady i mascarpone i miksować przez chwilę do połączenia składników. Następnie dodać amaretto i wymieszać.
Dobrze schłodzoną śmietankę ubijać w wysokim naczyniu. Gdy lekko zgęstnieje dodać cukier puder i dalej ubijać, aż śmietana zrobi się sztywna. Pod koniec ubijania dodać masę z czekolady i mascarpone i miksować przez chwilę do połączenia składników. Następnie dodać amaretto i wymieszać.
6
Krem przekładać do szprycy lub rękawa cukierniczego z wydłużoną wąską końcówką. W ptysiach szukać pęknięcia lub cienkiego miejsca, przez które będzie najwygodniej wbić końcówkę i wypełnić środek ptysia kremem. Wypełnione ptysie można dodatkowo posypać cukrem pudrem. Smacznego!