
Mizeria
2021-08-24
Nalewka z rajskich jabłuszek z wanilią i cynamonem
2021-08-26W dzieciństwie uwielbiałam pomidory w galarecie. Teraz, gdy mam trochę pomidorków koktajlowych we własnym ogródku, odgrzebałam przepis na ten pyszny przysmak i zrobiłam parę słoików na zimę. Aczkolwiek do zimy pewnie nie wytrwają, bo zostaną zjedzone zdecydowanie szybciej ;)
Składniki na pomidorki koktajlowe w galarecie:
- 500 g pomidorów koktajlowych
- 3 cebule
- 600 ml wody
- 3 płaskie łyżki żelatyny
- 2 płaskie łyżki cukru
- 2 płaskie łyżeczki soli
- 3 łyżeczki octu
- po 5 ziarenek pieprzu kolorowego na słoik
- po 1 goździku (całym) na słoik
- kilka listków bazylii
- opcjonalnie: kilka listków cząbru
- opcjonalnie: 3-4 ziarenka kolendry na słoik
WSKAZÓWKI PASIBRZUSZKA:
Przygotowanie
Pomidorki koktajlowe w galarecie
1
Żelatynę wymieszać w niedużym rondelku z 600 ml zimnej wody. Zostawić na ok. 20 minut do napęcznienia. Pomidory umyć i delikatnie osuszyć. Małe pomidorki przekroić wpół, a duże pokroić na plasterki. Cebulę również pokroić na plasterki.
2
Słoiki i zakrętki zalać na kilka minut wrzącą wodą, a następnie osuszyć (w przypadku półlitrowych słoików będą potrzebne 3 sztuki). Do wyparzonych słoików włożyć po 5 ziarenek kolorowego pieprzu, 3-4 ziarenka kolendry (opcjonalnie) i goździku. Następnie układać na przemian warstwowo pokrojone pomidorki i cebulę (zostawiając ok. 2-3 cm wolnego miejsca u góry). Na wierzch ułożyć po kilka listków cząbru (opcjonalnie) i bazylii.
3
Wodę z napęczniałą żelatyną wymieszać. Dodać sól, cukier i ocet. Mieszając podgrzewać przez chwilę na małym ogniu do całkowitego rozpuszczenia żelatyny i cukru. Uważać, by w żadnym razie nie zagotować wody. Słoiki z ułożonymi pomidorkami zalać ciepłą zalewą zostawiając ok. 1-2 cm wolnego miejsca od góry. Przykryć słoiki nakrętką, ale nie zakręcać.
4
Na dnie średniego garnka położyć czystą ściereczkę lub pieluszkę tetrową. Ustawić słoiki w taki sposób, by nie dotykały ścianek garnka ani nie stykały się ze sobą. Zalać wodą mniej więcej do 3/4 wysokości słoików. Gotować na średnim ogniu przez ok. 15-20 minut. Jeżeli woda w garnku zacznie wrzeć, zmniejszyć ogień. Pilnować, aby woda w słoikach nie zagotowała się. Jeśli tylko w słoikach zaczną się pojawiać pierwsze bąbelki, od razu wyciągnąć z garnka. W innym przypadku żelatyna może nie stężeć.
5
Gorące słoiki od razu zakręcić. Obrócić do góry dnem i postawić na macie silikonowej lub ręczniku. Zostawić do całkowitego wystudzenia.
6
Następnego dnia odwrócić słoiki. Jeżeli mają zakrętki typu "twist off - click", wcisnąć palcem środek zakrętki. Może być tak, że część zakrętek już będzie wklęsła, a część "kliknie" przy wciśnięciu palcem. Tak czy siak, dobrze zapasteryzowana zakrętka nie powinna z powrotem się wybrzuszyć do góry, czyli nie może klikać w tę i we w tę. Jeżeli tak się dzieje, należy spróbować zapasteryzować dany słoik jeszcze raz lub wymienić zakrętkę na nową (możliwe, że ta jest uszkodzona). Słoiki z pomidorkami przenieść w ciemne i chłodne miejsce (np. do piwnicy, nieogrzewanej spiżarni lub garażu). Galaretka nie stężeje od razu. Może to zająć nawet parę dni. Po otwarciu przechowywać w lodówce. Smacznego!
2 Comments
Witam
I jak się je te pomidorki w galarecie ?
Jak wyglądają na talerzu?
Wykłada się podobnie jak grzybki, z kawałkami galaretki. Ciekawy i smaczny dodatek do obiadu 🙂