
Pierniczki kakaowe
2020-01-02
Przyprawa do piernika (przyprawa korzenna)
2020-01-04Aromatyczne pierniczki na święta i nie tylko :) Rewelacyjne do świątecznych dekoracji, walentynkowych serduszek oraz imiennych "lizaków".
Składniki na pierniczki:
- 300 g (ok. 250 ml) miodu
- 125 g masła
- 550 g mąki pszennej tortowej (typ 450)
- 80 g (ok.125 ml) cukru pudru
- 1 jajko
- 1 łyżeczka kakao
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 opakowania (razem 40 g) przyprawy do piernika (przepis na domową przyprawę)
Przydatne do dekoracji:
- gotowy lukier/polewa lub cukier puder, białko i sok z cytryny*
- barwniki spożywcze do lukru
- ozdoby cukiernicze (posypka, kuleczki, brokat)
- roztopiona czekolada
- kolorowe wstążki
Przygotowanie
pierniczków świątecznych
1
W garnku podgrzewać miód i masło do rozpuszczenia. Odstawić do wystygnięcia.
2
Sodę wymieszać z mąką i kakao. Dodać do wystudzonego miodu. Dodać też cukier puder, przyprawę do piernika oraz jajko. Zagnieść ciasto. Wstawić na ok. 45-60 min do lodówki.
3
Wyciągnąć ciasto z lodówki. Odrywać po kawałku i rozwałkowywać na cienkie placki (ok. 2-4 mm grubości). W przypadku ozdób na choinkę wałkować trochę grubiej (ok. 5mm). Jeżeli ciasto klei się do wałka lub podłoża, podsypać delikatnie mąką lub posmarować odrobiną oleju. Wykrawać foremkami dowolne kształty i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, pozostawiając odstępy między piernikami, żeby się nie zrosły w trakcie pieczenia.
4
Za pomocą zwykłych przyborów kuchennych można wyczarować różne wzorki: grubą słomką do napojów można zrobić dziurki, a po upieczeniu przełożyć przez nie wstążkę (jako ozdobę lub zawieszkę na choinkę), tłuczek do ziemniaków zostawia piękny szlaczek lub kółeczka, widelcem można zrobić kropki lub kreski, cokolwiek podsunie wyobraźnia :)
UWAGA: wzorki najlepiej wyciskać na pierniczkach ułożonych już na blaszce do pieczenia. W innym przypadku mogą się zniekształcić przy przenoszeniu na blachę. Polecam przekładanie pierniczków za pomocą łopatki do ciast.
UWAGA: wzorki najlepiej wyciskać na pierniczkach ułożonych już na blaszce do pieczenia. W innym przypadku mogą się zniekształcić przy przenoszeniu na blachę. Polecam przekładanie pierniczków za pomocą łopatki do ciast.
5
Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni, z termoobiegiem, przez ok. 8-10 minut do lekkiego zarumienienia.
6
Jeżeli robisz ozdoby na choinkę, a w piernikach nie ma jeszcze dziurek na wstążkę lub zarosły w trakcie pieczenia, możesz zrobić dziurkę zwykłą rurką do napojów (polecam te szersze rurki), póki pierniki są gorące i miękkie.
7
Całkiem wystudzone pierniczki można udekorować lukrem, czekoladą i różnymi ozdobami. Można je jeść od razu, nie trzeba czekać aż zmiękną. Propozycje różnych lukrów znajdują się w poniższych zakładkach. Udanej zabawy :)
Pierniczki możesz ozdobić lukrem lub czekoladą
- 1 białko
- 1 szklanka (200 ml) cukru pudru
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- opcjonalnie barwniki spożywcze
Białko ubijać przez chwilę trzepaczką ręczną, dodać cukier puder (najlepiej wcześniej go przesiać przez sitko, by nie było żadnych grudek). Wymieszać, dodać sok z cytryny (przez sitko) oraz mąkę ziemniaczaną. Ucierać łyżką przez kilka minut. Można podzielić masę na 3-4 części i do każdej dodać barwnik w innym kolorze.
Gotowy lukier przelać do woreczka cukierniczego lub szprycy z cieniutką końcówką. Zabezpieczyć górę woreczka klipsem lub gumką recepturką, żeby lukier nie wyciekał górą. Można nim tworzyć precyzyjne wzorki, kropki, linie itd. Lukier można przechowywać w zamkniętym woreczku w lodówce przez 2-4 dni, po wyjęciu z lodówki można odczekać aż trochę się zagrzeje i pougniatać woreczek palcami, żeby lukier łatwo się rozprowadzał przy dalszym dekorowaniu.
- 1 tabliczka gorzkiej lub deserowej czekolady
Rozpuszczoną czekoladę przelać do woreczka cukierniczego z minimalnym otworkiem na końcu. Zabezpieczyć górę woreczka klipsem lub gumką recepturką, żeby czekolada nie wyciekała górą. Rozpuszczona czekolada świetnie się nadaje do rysowania różnych wzorków.
Niewykorzystaną część można włożyć razem z woreczkiem do szklanki czy kubka, wygiąć końcówkę woreczka do góry, by czekolada nie wyciekała (zwłaszcza przy ponownym podgrzewaniu) i schować do lodówki na dłuższy czas. W razie potrzeby woreczek przełożyć do kubka z gorącą wodą, uważając by końcówka woreczka była wygięta do góry. Po chwili czekolada będzie nadawała się do dalszego dekorowania.
- 250 g cukru pudru
- 1 łyżka soku z cytryny
- 4 łyżki aquafaba (np. wody z ciecierzycy konserwowej)
- 3 łyżki wody
- 4 łyżki cukru pudru
- 3/4 tabliczki białej czekolady
- opcjonalnie: barwniki spożywcze