
Gofry pełnoziarniste na maślance
2021-03-18
Makaron z kurczakiem i migdałami w sosie cytrynowo-sojowym
2021-03-18Pomysł na pastę z cytryną, miodem, czosnkiem, imbirem i kurkumą powstał przy produkcji syropu na wzmocnienie odporności. Po przecedzeniu syropu zostaje cenny miąższ, który z powodzeniem można wykorzystać do przyprawiania sosów w daniach kuchni azjatyckiej, jako dodatek do sałatek czy marynatę do mięs pieczonych i grillowanych. W ten sposób otrzymujemy 2w1: syrop na odporność i pastę do makaronów, sałatek oraz mięs.
Składniki:
- 1 nieduża główka czosnku (najlepiej polskiego pochodzenia)
- sok z jednej dużej cytryny
- 3 łyżki miodu
- świeże kłącze kurkumy
- mały kawałek korzenia imbiru
- opcjonalnie: 200 ml ciepłej przegotowanej wody (można pominąć, jeżeli chcesz przygotować samą pastę, bez syropu na odporność)
Przygotowanie
pasty cytrynowo-czosnkowo-imbirowej
1
Czosnek, korzeń imbiru oraz kłącze kurkumy obrać i przecisnąć przez praskę lub zetrzeć na tarce o małych oczkach. Dodać sok z cytryny, miód oraz wodę (opcjonalnie). Wszystko razem utrzeć blenderem na gładki syrop.
2
Przelać całość do słoika lub szklanej butelki, zakręcić i odstawić na 24 godziny w chłodne i ciemne miejsce.
3
Po upływie doby wstrząsnąć słoikiem i przecedzić zawartość przez drobne sitko. Miąższ, który zostanie na sitku przełożyć do małego słoiczka, zakręcić i przechowywać w lodówce.
4
Używać jako pastę do dań kuchni azjatyckiej, dodając po 3-5 łyżeczek do sosu. Pastę można również dodawać do sałatek oraz marynaty do mięs pieczonych lub grillowanych, mieszając z oliwą, solą oraz ziołami.
5
Sok wyciśnięty przez sitko (o ile została dodana woda) spożywać jako syrop na odporność: po 1 łyżce syropu rano i wieczorem (najlepiej w trakcie lub po posiłku), gdy łapie przeziębienie. Profilaktycznie zaś po 1 łyżeczce dziennie bezpośrednio z łyżki lub dodawać do ciepłej, ale nie gorącej herbaty i popijać.