
Deser z ananasa na ciepło
2020-10-13
Udka z kurczaka w słodko-kwaśnym sosie z jabłek
2020-10-15Masz w domu biszkopty i zagęszczone mleko? Zrób z nich przepyszne czekoladowe ciasteczka. Są lekko chrupiące z wierzchu, a w środku mięciutkie niczym babeczki. Dodatkowo możesz je wzbogacić suszonymi owocami. Smakują bajecznie!
Składniki na ciasteczka czekoladowe:
- 175 g zwykłych biszkoptów (okrągłych)
- 75 g miękkiego masła
- pół puszki mleka słodzonego zagęszczonego (ok. 265 g)
- 4 łyżki kakao
- 4 łyżki syropu owocowego
- 60 g sera mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- opcjonalnie: pół garści suszonych owoców (figa, morela, śliwka)
Przygotowanie
miękkich ciasteczek czekoladowych
1
Biszkopty zetrzeć na tarce o najdrobniejszych oczkach. Masło w temperaturze pokojowej, słodzone mleko zagęszczone, kakao, cukier puder, mascarpone oraz syrop owocowy ubić mikserem na kremową masę.
2
Suszone owoce (opcjonalnie) drobno pokroić i dodać do kremowej masy razem z proszkiem do pieczenia. Krótko zmiksować. Dodać starte biszkopty. Wymieszać dokładnie łyżką.
3
Masę przekładać do szprycy lub rękawa cukierniczego z szeroką końcówką w kształcie gwiazdki (zwłaszcza w przypadku suszonych owoców końcówka musi być szeroka, żeby owoce nie utknęły w szprycy). Wyciskać nieduże ciasteczka na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
4
Piec w rozgrzanym piekarniku z termoobiegiem w temperaturze 185 stopni przez ok. 8-10 min. Studzić na kratce. Smacznego!
- Miękkie ciasteczka czekoladowe