
Lekki krem lawendowy z miętową nutą
2021-07-11
Szybka kruszonka do ciasta
2021-07-11Ciekawy i niecodzienny pomysł na marynatę do karkówki z grilla. Powidła śliwkowe nadają mięsu piękny aromat i lekko słodką nutę.
Składniki:
- 1/4 szklanki oliwy z oliwek
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 5 łyżek powideł śliwkowych
- skórka starta z 1 cytryny (średniej wielkości)
- odrobina pieprzu
- 1 płaska łyżeczka soli
Przygotowanie
Marynata do karkówki z powidłami śliwkowymi
1
Czosnek drobno posiekać lub przecisnąć przez praskę. Cytrynę dokładnie umyć i zetrzeć skórkę. W miseczce wymieszać oliwę z czosnkiem, miodem, octem balsamicznym i skórką cytryny.
2
Dodać powidła śliwkowe i doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać. Gotową marynatą smarować karkówkę pokrojoną na kotlety i wstawić na minimum kilka godzin do lodówki, a najlepiej na całą noc. Zamarynowane kotlety układać na tacce aluminiowej i grillować z obu stron. Smacznego!