
Choinka z makiem z ciasta francuskiego
2021-01-09
Sałatka z paluszkami surimi i ryżem
2021-01-10Mocno cytrynowy lukier, który przełamie słodycz ciasta i nada mu wspaniały aromat. Możesz nim polać sernik, babkę, słodkie wypieki z ciasta francuskiego lub pączki :)
Składniki:
- 1 średniej wielkości cytryna
- półtorej szklanki* cukru pudru
- opcjonalnie: barwniki spożywcze
Przygotowanie
lukru cytrynowego do ciast
1
Cukier puder przesiać do miseczki. Wycisnąć sok z cytryny i przelać przez sitko do cukru pudru. Lukier będzie miał mocno cytrynowy smak. Jeżeli chcesz osiągnąć mniej intensywny smak, dodaj mniej soku z cytryny oraz 1-2 łyżeczki gorącej wody.
2
Ucierać łyżką przez ok. 4-5 minut, aż lukier stanie się całkiem gładki i połyskujący. Jeżeli masa wyjdzie zbyt rzadka, dodać więcej cukru pudru i ponownie ucierać przez 2-3 minuty. Z kolei jeśli lukier będzie zbyt gęsty, dodać odrobinkę gorącej wody i przez chwilę ucierać.
3
W razie potrzeby lukier można podzielić na 2-4 części i dodać odrobinę barwnika spożywczego, żeby uzyskać kolorowy wzorek na cieście. Smacznego!