
Litewskie ciasteczka z ciasta parzonego (miękkie)
2019-12-12
Pełnoziarniste bułki z mixem ziaren
2019-12-12Kruche, słodkie i uzależniające ;) Z kształtu przypominają precle, ale w smaku są zupełnie inne. Litewskie ciasteczka z kruchego ciasta. Spróbuj, a nie pożałujesz ;)
Składniki:
- 250 g masła lub margaryny do pieczenia
- 1 szklanka* cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 2 jajka
- 3 szklanki mąki pszennej tortowej (typ 450)
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- cukier do obtaczania ciastek
* Szklanka ma u mnie pojemność 200 ml
Przygotowanie
litewskich ciastek z kruchego ciasta
1
Jeśli masło (margaryna) jest twarde, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Jeśli miękkie, pougniatać drewnianą łyżką. Do masła dodać cukier oraz cukier waniliowy, wymieszać.
2
Do masła wbić jajka, wymieszać do jednolitej konsystencji. Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia, dodać do ciasta. Wszystko razem dobrze zagnieść. Jeśli ciasto jest bardzo miękkie i klei się do rąk, dodać więcej mąki. Ciasto powinno mieć taką konsystencję, by po oderwaniu kawałeczka, dało się go uformować w długi cieniutki wałeczek. Wstawić ciasto na ok. 40 minut do lodówki.
3
Odrywać po kawałeczku ciasta, formować wałeczek o grubości małego palca, długości ok. 30 cm. Zawijać z obu stron i skrzyżować na środku. Precel wkładać wierzchnią stroną do miseczki z cukrem, następnie układać stroną bez cukru na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
4
Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180-190 stopni ok. 10-15 minut do lekkiego zarumienienia. Ciasteczka świetnie się sprawdzają na imprezach typu: szkolny kiermasz, klasowa wigilia, urodziny, poczęstunek w pracy itp. Smacznego!