
Makowa choinka z ciasta francuskiego z lukrem cytrynowym
2021-01-12
Polewa czekoladowa do ciast i deserów
2021-01-14Coś dla wielbicieli słodkich likierów - krówka z lekkimi procentami ;) Co tu więcej mówić, to trzeba po prostu spróbować :)
Składniki na likier krówkowy:
- 1 puszka masy krówkowej kajmak
- 250 ml mleka
- 250 ml wódki
Przygotowanie
likieru krówkowego
1
Mleko oraz masę krówkową podgrzewać w rondelku na wolnym ogniu przez cały czas mieszając, najlepiej trzepaczką. Gdy tylko zaczną się pojawiać pęcherzyki powietrza, wyłączyć ogień i odstawić masę do całkowitego wystudzenia.
2
Do wystudzonej masy dodać wódkę i dokładnie wymieszać mikserem. Przelać przez sitko do butelki i wstawić na 1 lub 2 doby do lodówki do przegryzienia.
3
Przed podaniem wstrząsnąć butelką. Przechowywać w lodówce. Smacznego!