
Szybkie gofry z bitą śmietaną, dżemem i owocami
2020-11-12
Ciastka z kremem czekoladowym
2020-11-16Można je chrupać i chrupać... Kruche ciasteczka czekoladowe same rozpływają się w ustach. Ponadto przy użyciu dekoracyjnego wałka lub foremek można z nich wyczarować cudne ciasteczka na święta :)
Składniki na ciastka czekoladowe:
- 350 g mąki pszennej tortowej
- 200 g masła w temperaturze pokojowej
- 100 g cukru pudru (ok. 9 łyżek)
- 1 jajko
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 3 płaskie łyżki kakao
Przygotowanie
kruchych ciasteczek czekoladowych
1
Masło w temperaturze pokojowej ubijać z cukrem pudrem na jednolitą masę. Dodać jajko i ubijać mikserem, aż masa zyska białawy kolor i pulchną kremową konsystencję.
2
Następnie dodać mąkę, kakao oraz cukier waniliowy. Wymieszać łyżką, a następnie ugniatać ciasto ręcznie do uzyskania jednolitej masy. Ugniecione ciasto podzielić na dwie części, owinąć folią spożywczą lub przełożyć do woreczków śniadaniowych i schować na ok. 1,5 - 2 godziny do lodówki.
3
Wyjąć ciasto. Jeśli jest bardzo twarde, pougniatać przez krótką chwilę. Jeśli miękkie, potrzymać jeszcze przez jakiś czas w lodówce (miękkie ciasto będzie się rozpadało przy wałkowaniu). Odrywać po kawałku ciasta, resztę trzymać w lodówce.
4
Blat kuchenny oraz wałek posmarować odrobiną oleju, żeby ciasto się nie kleiło. Oderwany kawałek ciasta rozwałkować na placek o grubości ok. 5 mm. Wykrawać wybranymi foremkami. Jeśli ciasto za bardzo się nagrzeje i rozmięknie, schować z powrotem do lodówki, gdyż będzie je ciężko wałkować i wykrajać. Można też odrywać po małym kawałeczku ciasta, formować w palcach kuleczkę i rozpłaszczać na blaszce.
5
Blachy z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia i układać ciasteczka (mogą leżeć bardzo blisko siebie, gdyż zbytnio nie urosną). Piec w rozgrzanym piekarniku z termoobiegiem w temperaturze 200 stopni przez ok. 10-15 minut do zarumienienia. Studzić na kratce. Wystudzone ciastka można posypać cukrem pudrem, ale wtedy wzorek będzie mało widoczny. Smacznego!