
Syrop miętowy do herbaty, lemoniady i drinków
2021-08-29
Powidła śliwkowe z melonem
2021-08-30Brzmi jak banał, ale jednak dla kogoś, kto nigdy wcześniej nie gotował kukurydzy, świeże kolby mogą stanowić pewne wyzwanie ;) Pasibrzuszek radzi, jak gotować kolby kukurydzy, aby dobrze smakowały.
Składniki na gotowaną kukurydzę:
- 4 kolby kukurydzy
- 3 łyżki cukru
- 5-6 l wody
- sól do posypania ugotowanej kukurydzy
WSKAZÓWKI PASIBRZUSZKA:
Przygotowanie
Jak ugotować kukurydzę, aby była smaczna?
1
Kukurydzę obrać z liści i włókien. Do dużego garnka nalać ok. 5-6 litrów wody, dodać cukier i zagotować. W przypadku mniejszego garnka pokroić kolby kukurydzy na kawałki. Do wrzącej wody ostrożnie włożyć kolby kukurydzy.
2
Gotować na średnim ogniu pod przykryciem przez ok. 14-18 minut (w zależności od wielkości kolb). Po upływie 14 minut sprawdzić widelcem, czy ziarenka kukurydzy są już wystarczająco miękkie. Ugotowaną kukurydzę wyciągnąć z garnka i położyć na chwilkę na sitku, żeby ociekła z wody. Na talerzu posypać kukurydzę solą. Smacznego!