
Deser w pucharkach z bitą śmietaną, galaretką i kremem mascarpone
2020-09-10
Rurki z ciasta francuskiego z kremem kawowym
2020-09-15Szykujesz grilla? Wypróbuj grillowane warzywa - cukinię, paprykę, pieczarki. Są doskonałym dodatkiem do grillowanego pieczywa, mięs oraz serów.
Składniki grillowane warzywa:
- 1 papryka czerwona
- 1 papryka żółta
- 1 mała cukinia
- kilka pieczarek
- pół łyżeczki soli
- szczypta pieprzu
- pół łyżeczki słodkiej papryki
- pół łyżeczki ziół prowansalskich
- 4 łyżki oliwy z oliwek
Przygotowanie
grillowanych warzyw
1
Oliwę wymieszać z solą, pieprzem, słodką papryką i ziołami prowansalskimi. Jedną łyżkę przyprawionej oliwy wymieszać z obranymi pieczarkami.
2
Cukinię pokroić na niegrube plasterki, a paprykę w dość szeroką kostkę. Dodać pozostałą oliwę i wymieszać. Przełożyć warzywa i pieczarki na tackę aluminiową.
3
Grillować warzywa przez ok. 15-20 minut w zależności od temperatury grzania (najlepiej pod przykryciem, jeśli grill posiada pokrywę). Uważać, żeby warzywa za bardzo się nie przypiekły. Jeżeli po obiedzie zostaną jakieś warzywa, można je schować do lodówki, a następnego dnia odgrzać w kuchence mikrofalowej. Smacznego!