
Surówka z ogórków (szybka mizeria)
2021-07-21
Owsianka z borówkami, jabłkiem i orzechami
2021-07-23Aromatyczna karkówka z grilla w marynacie czosnkowo-śliwkowej. Szybka i łatwa do przygotowania, a do tego bardzo smaczna.
Składniki na karkówkę z grilla w marynacie z powideł:
- ok. 700 g mięsa
- 1/4 szklanki oliwy z oliwek
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 5 łyżek powideł śliwkowych
- skórka starta z 1 cytryny (średniej wielkości)
- odrobina pieprzu
- 1 płaska łyżeczka soli
Przygotowanie
Grillowana karkówka w marynacie z powideł
1
Czosnek drobno posiekać lub przecisnąć przez praskę. Cytrynę dokładnie umyć i zetrzeć skórkę. W miseczce wymieszać oliwę z czosnkiem, miodem, octem balsamicznym i skórką cytryny.
2
Dodać powidła śliwkowe i doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać. Karkówkę pokroić na plastry o grubości ok. 1,5-2 cm. Delikatnie rozbić tłuczkiem do mięsa. Posmarować karczek marynatą i schować na minimum kilka godzin do lodówki, a najlepiej na całą noc.
3
Zamarynowane kotlety układać na tacce aluminiowej i grillować z obu stron, aż mięso zrobi się miękkie. Smacznego!