
Wilgotne muffinki czekoladowe z cukinią
2020-10-12
Miękkie ciasteczka czekoladowe
2020-10-13Masz ochotę na szybki i niewymagający deser? Wypróbuj ananas w panierce na ciepło. W chłodne jesienne dni to idealna przekąska do kawy :)
Składniki na deser z ananasa na ciepło:
- 8 plasterków ananasa z puszki
- 3 łyżki mąki kukurydzianej
- 3 łyżki mąki pszennej tortowej
- 2 łyżki wiórków kokosowych
- 2 łyżki rumu lub wódki
- 4 łyżki śmietany (12 lub 18%)
- 1 jajko
- 1 łyżka cukru pudru
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 4 łyżki oleju do smażenia
Przygotowanie
deseru z ananasa na ciepło
1
Plastry ananasa odsączyć z syropu. Mąkę pszenną i kukurydzianą wymieszać z solą i proszkiem do pieczenia.
2
Do śmietany wbić jajko, dodać cukier puder, zmieszaną mąkę i wymieszać mikserem. Dodać wiórki kokosowe, alkohol i ponownie wymieszać. Odstawić na 10 minut.
3
Odsączone plastry ananasa zanurzać w cieście i smażyć na rozgrzanym oleju do zarumienienia. Następnie układać na ręczniku papierowym w celu odsączenia nadmiaru tłuszczu.
4
Podawać na ciepło, oprószone cukrem pudrem lub polane ulubionym syropem. Smacznego!