
Ziołowy serek do kanapek
2019-12-09
Rogaliki śniadaniowe
2019-12-10Kruche ciasteczka, idealne do ciepłej herbatki lub przerwy na kawę ;)
Składniki na ciastka:
- 500 g mąki tortowej
- 200 g masła
- 1 szklanka (200 ml) cukru
- 2 jajka
- 1 opakowanie cukru waniliowego
* Szklanka ma u mnie pojemność 200 ml
Składniki na polewę czekoladową:
- 5 łyżek mleka
- 3 łyżki cukru
- 3 łyżki kakao
- 3 łyżki masła
Możesz jako polewy użyć też gotowej czekolady ze sklepu
Przygotowanie
kruchych ciastek z maszynki
1
Utrzeć masło z cukrem i cukrem waniliowym. Jeśli masło jest zbyt schłodzone i twarde, można je zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Do masy dodać jajka, mąkę i całość wymieszać. Ciasto owinąć folią spożywczą i schować do zamrażarki na ok. 40 minut.
2
Ciasto pokroić na drobniejsze porcje i wkładać do maszynki. Długość ciastek formować wg uznania. Ciastka układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
3
Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni przez ok. 10-15 minut.
4
Przygotowanie polewy: wszystkie składniki wymieszać i podgrzewać w rondelku do rozpuszczenia masła i cukru. Ciastka zanurzać w polewie lub smarować pędzelkiem. Można też przelać polewę do woreczka, odciąć jego koniuszek i polewać ciastka. Jeśli czekolada pod koniec zastygnie, można ją trochę podgrzać i dodać łyżkę mleka, by rozpuścić resztki polewy i wykorzystać całość.
5
Innym sposobem na polewę jest rozpuszczenie kupnej czekolady (gorzkiej, deserowej lub mlecznej) i dekorowanie nią ciasteczek. Czekoladę można rozpuścić w garnku na kuchence lub w miseczce w mikrofalówce. Smacznego!