
Kruche babeczki z mąki krupczatki (spody)
2021-03-31
Krem czekoladowo-wiśniowy do tortów, deserów i babeczek
2021-04-01Te babeczki na jogurcie greckim same w sobie są bardzo pyszne, ale po dodaniu lukru cytrynowego są po prostu boskie :D U nas wszystkie rozeszły się w mig ;) Z pewnością zagoszczą na naszym stole wielkanocnym :)
Składniki na babeczki:
- 200 g mąki pszennej tortowej
- 100 g masła
- 150 ml jogurtu typu greckiego
- 2 jajka
- 120 g cukru
- 1/4 łyżeczki soli
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- 15 kropli aromatu cytrynowego lub waniliowego
Składniki na lukier cytrynowy:
- 5 czubatych łyżek cukru pudru
- 3 łyżki soku z cytryny
- 2-4 łyżeczki gorącej wody
- opcjonalnie: barwniki spożywcze
Przygotowanie
babeczek na jogurcie greckim z lukrem cytrynowym
1
Masło pokroić na kawałki i rozpuścić w rondelku lub mikrofalówce. Odstawić na kilka minut do wystudzenia. W międzyczasie do mąki dodać sodę oczyszczoną oraz sól. Wymieszać i przesiać przez sitko.
2
Do miski wlać jogurt typu greckiego oraz wystudzone masło, dodać jajka, aromat i cukier. Wymieszać energicznie trzepaczką kuchenną. Dodać mąkę przesianą z sodą i solą. Wymieszać krótko trzepaczką do połączenia składników.
3
Masę przekładać łyżeczką do foremek do 3/4 wysokości. Silikonowych foremek nie trzeba niczym smarować. W przypadku innych foremek posmarować odrobiną masła i posypać mąką.
4
Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni z termoobiegiem przez ok. 20-25 min do tzw. suchego patyczka. Po zakończeniu pieczenia zostawić babeczki w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami na ok. 10 minut. Następnie wyciągnąć i studzić na kratce.
5
PRZYGOTOWANIE LUKRU CYTRYNOWEGO: do miseczki wsypać cukier puder i dodać 3 łyżki soku z cytryny. Mieszać łyżką przez 2-3 minuty. Jeżeli lukier jest bardzo gęsty, dodać łyżeczkę gorącej wody i wymieszać. Jeżeli dalej jest zbyt gęsty, dodać kolejną łyżeczkę wody, a potem w razie potrzeby następną. Lukier powinien mieć jednolitą, połyskującą i lekko lejącą konsystencję. Do lukru (całego lub tylko części) można dodać odrobinę barwnika spożywczego.
6
Wystudzone babeczki wyciągnąć z foremek i polać lukrem. Odstawić na kilka minut do stężenia lukru. Smacznego!