
Sos sojowo-miodowy do sałatek
2021-07-08
Lekki krem lawendowy z miętową nutą
2021-07-11Likier jajeczny zwany też Adwokatem czy Ajerkoniakiem to jeden z moich ulubionych trunków alkoholowych. Chyba najlepszy sposób na wykorzystanie żółtek, pozostałych po bezie ;) Na dodatek przygotowuje się go bardzo prosto i szybko. Zatem do dzieła!
Składniki:
- 6 żółtek
- 250 g mleka skondensowanego niesłodzonego
- 250 g cukru, najlepiej drobnego
- 2 płaskie łyżki cukru waniliowego
- 100 ml wódki*
- 150 ml brandy lub ciemnego rumu
WSKAZÓWKI PASIBRZUSZKA:
Przygotowanie
Ajerkoniak - domowy likier jajeczny
1
Jajka w skorupkach umyć pod bieżącą wodą, następnie przetrzeć wacikiem nasączonym octem i sparzyć przez 5 sekund w misce z wrzątkiem. Następnie osuszyć ręcznikiem papierowym i oddzielić żółtka od białek.
2
Żółtka przelać do miski i ucierać mikserem na najwyższych obrotach na jasną i puszystą masę, stopniowo dodając po łyżce cukru w odstępach ok. 20-30 sekundowych. Na koniec dodać cukier waniliowy. Miksować żółtka przez ok. 10-15 minut, aż cukier całkiem (lub prawie całkiem) się rozpuści.
3
Zmniejszyć obroty do średnich i dalej miksując wlewać bardzo wolnym strumieniem (żeby masa się nie zwarzyła) mleko skondensowane. Następnie również bardzo wolnym strumieniem dodawać wódkę oraz brandy lub ciemny rum. Miksować do połączenia składników.
4
Przelać likier jajeczny do butelki, zakręcić i wstawić na dobę do lodówki.
5
Przed spożyciem wstrząsnąć kilka razy butelką. Jeżeli po wyjęciu z lodówki ajerkoniak będzie zbyt gęsty, zostawić na parę godzin w temperaturze pokojowej. Smacznego!