
Owocowa chmurka
2021-07-19
Surówka z ogórków (szybka mizeria)
2021-07-21Już sam likier jajeczny jest bardzo smaczny, a jak dodamy do niego jeszcze czekoladę, to po prostu odlot. Nic dodać, nic ująć, tylko smakować :)
Składniki:
- 6 żółtek
- 250 g mleka skondensowanego niesłodzonego
- 250 g cukru, najlepiej drobnego
- 2 płaskie łyżki cukru waniliowego
- 100 g gorzkiej czekolady
- 2 łyżki kakao
- 100 ml wódki*
- 150 ml brandy lub ciemnego rumu
WSKAZÓWKI PASIBRZUSZKA:
Przygotowanie
Ajerkoniak czekoladowy
1
Do rondelka wlać mleko skondensowane. Dodać połamaną na drobne kawałki czekoladę oraz kakao. Podgrzewać na słabym ogniu tylko do rozpuszczenia czekolady ciągle mieszając trzepaczką. Nie dopuścić do wrzenia. Gdy czekolada się rozpuści, zdjąć z ognia i odstawić do wystudzenia.
2
Jajka w skorupkach umyć pod bieżącą wodą, następnie przetrzeć wacikiem nasączonym octem i sparzyć przez 5 sekund w misce z wrzątkiem. Następnie osuszyć ręcznikiem papierowym i oddzielić żółtka od białek.
3
Żółtka przelać do miski i ucierać mikserem na najwyższych obrotach na jasną i puszystą masę, stopniowo dodając po łyżce cukru w odstępach ok. 20-30 sekundowych. Na koniec dodać cukier waniliowy. Miksować żółtka przez ok. 10-15 minut, aż cukier całkiem (lub prawie całkiem) się rozpuści.
4
Zmniejszyć obroty do średnich i dalej miksując wlewać bardzo wolnym strumieniem (żeby masa się nie zwarzyła) wystudzone czekoladowe mleko skondensowane. Następnie również bardzo wolnym strumieniem dodawać wódkę oraz brandy lub ciemny rum. Miksować do połączenia składników.
5
Przelać czekoladowy likier jajeczny do butelki, zakręcić i wstawić na dobę do lodówki. Przed spożyciem wstrząsnąć kilka razy butelką. Jeżeli po wyjęciu z lodówki ajerkoniak będzie zbyt gęsty, zostawić na parę godzin w temperaturze pokojowej. Smacznego!