
Biszkopt idealny
2021-04-19
Mini czebureki z sosem czosnkowym
2021-04-22Torty z bitą śmietaną i owocami cieszą się dużym powodzeniem, zwłaszcza wśród dzieci. Poza sezonem letnim ciężko jednak o smaczne świeże owoce. Ratujemy się wtedy mrożonkami. Owoce po rozmrożeniu nie wyglądają tak ładnie jak świeże, można jednak z nich przygotować świetne musy czy żelki do tortów. Żelka z mrożonych truskawek smakuje wyśmienicie w połączeniu z biszkoptem, bananami i różnymi kremami.
Składniki:
- 300 g mrożonych truskawek
- 40-60 g cukru*
- 4 płaskie łyżeczki żelatyny (10 g)
- 30 ml zimnej wody
- 2 łyżeczki soku z cytryny
WSKAZÓWKI PASIBRZUSZKA:
Przygotowanie
żelki truskawkowej do tortu (z mrożonych truskawek)
1
Do kubka wlać 30 ml wody (zimnej lub w temperaturze pokojowej). Dodać żelatynę. Dokładnie wymieszać i odstawić do napęcznienia na ok. 7 minut.
2
Mrożone truskawki (bez rozmrażania) włożyć do rondelka. Dodać cukier i sok z cytryny. Podgrzewać na małym ogniu, aż truskawki całkiem zmiękną.
3
W osobnym garnku zagotować szklankę wody. Ustawić na nim sitko w taki sposób, by woda nie sięgała dna sitka. Jeżeli woda dotyka sitka, wylać trochę wody. Na sitku ustawić napęczniałą żelatynę. Zmniejszyć ogień i podgrzewać żelatynę na parze do jej całkowitego rozpuszczenia (aż woda zrobi się przezroczysta, bez żadnych grudek), co chwilę mieszając. Uważać, by żelatyna nie zrobiła się gorąca.
4
W międzyczasie miękkie truskawki zmiksować blenderem na gładką papkę. Następnie podgrzewać ponownie w rondelku na małym ogniu, aż masa zrobi się bardzo ciepła, ale nie wrząca.
5
Do rozpuszczonej żelatyny dodać 2 łyżki masy truskawkowej i dokładnie wymieszać. Następnie przelać cienkim strumieniem mieszankę z żelatyną do pozostałej, ciepłej masy truskawkowej cały czas mieszając mikserem na wysokich obrotach. Przez chwilę ubijać do dokładnego wymieszania składników. Następnie odstawić masę do całkowitego wystudzenia.
6
Okrągłą foremkę o średnicy 20-22 cm (w przypadku tortu o średnicy 24-26 cm) wyłożyć folią spożywczą. W przypadku mniejszego tortu dobrać odpowiednio mniejszą foremkę. Wystudzoną masę truskawkową przelać do formy.
7
Schować masę do lodówki do stężenia na minimum 2 godziny. Gdy żelka stężeje, biszkopt, na którym będzie ułożona, posmarować warstwą kremu. Jeżeli żelka tężała w tortownicy, zdjąć obręcz i obrócić spód tortownicy razem z żelką do góry nogami tuż nad biszkoptem posmarowanym kremem. Ułożyć żelkę pośrodku biszkoptu. Delikatnie ściągnąć folię spożywczą.
8
Brzegi biszkoptu oraz górę żelki posmarować resztą kremu. Na wierzch ułożyć kolejny blat ciasta.
9
Do żelki truskawkowej pasują różne kremy, np. kokosowy, straciatella lub z masłem orzechowym. Smacznego!